SAD prodaje Kataru lovce F-15 za 12 milijardi dolara

Kupovina aviona dogovorena nekoliko sedmica nakon što je Trump dogovorio prodaju oružja sa Saudijskom Arabijom (Reuters)
Kupovina aviona dogovorena nekoliko sedmica nakon što je Trump dogovorio prodaju oružja sa Saudijskom Arabijom (Reuters)

Washington i Doha su potpisali ugovor o kupovini lovaca F-15 početne cijene 12 milijardi dolara, dok administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušava riješiti diplomatsku krizu u Zaljevu.

Kupovina aviona dogovorena je između katarskog ministra odbrane Khalida Al Attiyaha i njegovog američkog kolege Jima Mattisa u Washingtonu, navodi Katarska novinska agencija (QNA).

Attiyah je rekao da ovaj sporazum naglašava “dugogodišnju posvećenost države Katar zajedničkom radu s našim prijateljima i saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se unaprijedila naša vojna saradnja i ostvarila bliža strateška saradnja u našoj borbi da se suprotstavimo nasilnom ekstremizmu, te promovirali mir i stabilnost u našoj regiji i šire”.

Dogovor je “još jedan korak u unapređenju naših strateških i kooperativnih odbrambenih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, i radujemo se nastavku naših zajedničkih vojnih napora s našim partnerima ovdje u SAD-u”, kazao je Attiyah.

Prodaja “će Kataru omogućiti posjedovanje vrhunske tehnologije i povećat će sigurnosnu saradnju i interoperativnost između SAD-a i Katara”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Kupovina borbenih aviona dogovorena je nekoliko sedmica nakon što je Trump sa Saudijskom Arabijom potpisao sporazum o prodaji oružja vrijedan 110 milijardi dolara.

Kontradiktorne poruke SAD-a

U međuvremenu, u Zaljevu traje diplomatska kriza između saveznika na čelu sa Saudijskom Arabijom i Katara.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) Bahrein i njihovi saveznici prekinuli su odnose s Katarom ranije ovog mjeseca, optužujući tu zemlju da podržava naoružane grupe i Iran, što je Katar u više navrata odbacio.

Rijad je također zatvorio granicu prema Kataru, jedinu koju taj emirat ima. Osim toga, Saudijska Arabija, Bahrein i Emirati su zatvorile zračni prostor za letove prema Kataru, što je dovelo do poremećaja u prijevozu i uvozu.

Američki državni sekretar Rex Tillerson pokušao je ostati neutralan u ovoj krizi, dok je Trump na Twitteru poslao nekoliko oštrih poruka optužujući Katar da podržava “teror”.

Američki stav prema diplomatskoj krizi u Zaljevu postao je dodatno nejasan kada je Tillerson prošle sedmice pozvao Saudijsku Arabiju da ublaži blokadu Katara.

Šef američke diplomatije je od tada pokušao posredovati između dvije strane, a State Department je u utorak saopćio da napori u rješavanju krize “idu u pozitivnom smjeru”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Korisnički računi na društvenim mrežama prepuni su fetvi, stavova, fotografija i statusa kojima se blokadi Katara pokušava dati religijsko utemeljenje.

14 Jun 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO