Rusija optužuje SAD zbog raketnog sistema u Siriji

Sistem HIMARS prebačen je u pustinjsku vojnu bazu podignutu posljednjih sedmica (AP)
Sistem HIMARS prebačen je u pustinjsku vojnu bazu podignutu posljednjih sedmica (AP)

Rusija je u četvrtak optužila koaliciju predvođenu SAD-om da postavlja raketne sisteme usmjerene protiv sirijske vojske na istoku te zemlje, gdje se na obuci nalaze pobunjenici uključeni u borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U saopćenju Ministarstva odbrane Rusije kaže se da su “SAD iz Jordana u bazu specijalnih jedinica Al-Tanaf prenijele dva raketna lansera HIMARS”, nagovijestivši da će se lanseri upotrebljavati protiv snaga Vlade Sirije.

U saopćenju se dalje navodi da postavljanje bilo kakvog stranog oružja na teritoriji Sirije zahtijeva odobrenje od vlade suverene države, prenosi AFP.

Američka vojska prebacila je novi mobilni lanser dalekometnih raketa iz Jordana u američku bazu Al-Tanaf u Siriji, blizu granice s Irakom i Jordanom, pojačavajući prisutnost u regiji, objavila su u srijedu dva obavještajna izvora.

HIMARS u pustinjskoj vojnoj bazi

Sistem HIMARS prebačen je u pustinjsku vojnu bazu podignutu posljednjih sedmica, u vrijeme eskalacije sukoba nakon što je koalicija predvođena SAD-om napala proiranske snage kako bi ih zaustavila u napredovanju prema Al-Tanafu.

Washington je lansere dopremio na tursku granicu radi napada na položaje ISIL-a.

Nekoliko ih je puta upotrijebio s jordanske granice protiv grupa koje su se utvrdile u pustinji na jugoistoku Sirije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO