Rumunski premijer odbija podnijeti ostavku

Sorin Grindeanu, Rumunjska, Premijer
Grindeanu ostaje na funkciji, ali je stranka zaprijetila da će ga isključiti ako ne podnese ostavku (Reuters)

Rumunjski premijer Sorin Grindeanu rekao je da neće podnijeti ostavku nakon što je njegova vladajuća stranka Socijaldemokrata (PSD) povukla podršku njegovom kabinetu i tako otvorila vrata mogućnoj političkoj nestabilnosti.

Stranka PSD je tjedan dana analizirala rad kabineta premijera Rumunjske i došla do zaključka da nije uspio provesti ambiciozan program Vlade, zbog koje je stranka i pobijedila na izborima u prosincu.

Stranka je povukla političku podršku premijeru i Vladi nakon što je lider stranke Liviu Dragnea kazao da je izgubio povjerenje u Vladu, javlja Reuters.

Povlačenje podrške Socijaldemokrati su sinoć izglasali jednoglasno nakon sastanka koji je trajao pet sati, prenosi Tanjug agenciju AP.

Stranka prijeti premijeru isključenjem

Grindeanu je govorio da će ostati na svojoj poziciji, sve dok predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis ne izabere novog premijera iz redova PSD-a.

Tako on ostaje na funkciji, ali je stranka zaprijetila da će ga isključiti ako ne podnese ostavku.

Grindeanu je napustio sastanak prije glasovanja ne dajući komentar.

Lider stranke Dragnea je izjavio da je nezadovoljan učinkom Vlade, a on sam ne može biti premijer jer je prošle godine osuđen za namještanje glasova, navodi AP.

Calin Popescu-Tariceanu, lider manje stranke u vladajućoj koaliciji, rekao je da njegova Alijansa Liberala i Demokrata (ALDE) više ne podržava Vladu.

Izvor: Agencije