Pregovori EU-a i Londona o Brexitu počinju u ponedjeljak

Državni sekretar za izlazak iz EU-a i glavni pregovarač Evropske komisije dogovorili su se o pokretanju pregovora (Reuters)
Državni sekretar za izlazak iz EU-a i glavni pregovarač Evropske komisije dogovorili su se o pokretanju pregovora (Reuters)

Evropska unija i Vlada Velike Britanije objavile su u četvrtak u zajedničkom saopćenju da će pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU-a početi u ponedjeljak, 19. juna, kako je i planirano, prenosi agencija Reuters.

“David Davis, državni sekretar za izlazak iz EU-a, i Michel Barnier, glavni pregovarač Evropske komisije, dogovorili su se danas o pokretanju pregovora o Članu 50 [Lisabonskog sporazuma EU-a] 19. juna”, navodi se u saopćenju koje je uputila Vlada u Londonu.

Agencija Reuters navodi kako je i iz EU-a potvrđeno da će prvi sastanak o Brexitu biti održan u ponedjeljak.

Načela pregovora

Čelnici 27 zemalja članica EU-a “jednoglasno su krajem aprila usvojili glavna načela predstojećih pregovora s Velikom Britanijom o Brexitu”.

Kako je tada predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk objavio na Twitteru, “spreman je čvrst i pošten politički mandat 27-erice EU-a za pregovore o Brexitu”.

On je tada istakao da ne može biti razgovora o budućem odnosu prije nego što se postigne dogovor o ključnim pitanjima, kao što je koliko Velika Britanija duguje bloku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO