Posao s avionima pokazuje američku podršku Kataru

Doha je od Washingtona kupila borbene avione F-15 vrijedne 12 milijardi dolara (Reuters)
Doha je od Washingtona kupila borbene avione F-15 vrijedne 12 milijardi dolara (Reuters)

Kupovina američkih borbenih aviona F-15, vrijedna 12 milijardi dolara, pokazuje da Katar ima jaku podršku Washingtona, rekao je jedan katarski zvaničnik, a prenijela agencija Reuters.

Katar je na udaru ekonomskog i diplomatskog bojkota Saudijske Arabije i njenih regionalnih saveznika, koji su s Dohom prekinuli sve veze prošle sedmice i tako pogoršali odnose među državama Perzijskog zaljeva.

Oni optužuju Katar za “finansiranje terorizma”, poticanje regionalnih nemira i blisku saradnju s njihovim neprijateljem Iranom, a sve ove optužbe Doha negira.

Američki predsjednik Donald Trump također je ponovio ove optužbe protiv Katara iako su njegova ministarstva pokušala ostati neutralna u sporu među ključnim saveznicima.

“Ovo je, naravno, dokaz da su američke institucije s nama, no mi u to nikad nismo sumnjali. Američka podrška Kataru ima duboke temelje i na nju ne utječu olako političke promjene”, citirao je Reuters jednog katarskog zvaničnika iz Dohe.

Pomorske vježbe 

Iz Pentagona je saopćeno da će prodaja mlažnjaka pojačati sigurnosnu saradnju SAD-a i Katara te im pomoći da zajedno djeluju.

Dodaje se da su američki ministar odbrane Jim Mattis i njegov kolega iz Katara Khalid al-Attiyah također razgovarali o trenutnom stanju operacija protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), kao i o važnosti deeskalacije tenzija u Zaljevu.

U Kataru je važna vojna baza, iz koje američka vojska vrši operacije protiv ISIL-a i drugih grupa u Iraku, Siriji, Afganistanu i drugdje.

Zračna baza Al Udeid dom je za više od 11.000 američkih i koalicijskih vojnika.

Dva američka vojna broda stigla su u katarsku luku Hamad u srijedu, u sklopu planirane zajedničke vojne vježbe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO