Od danas nema roaminga u Evropskoj uniji

Telekomunikacijski analitičari upozoravaju na oprez pri trošenju mobilnog interneta. (AP)
Telekomunikacijski analitičari upozoravaju na oprez pri trošenju mobilnog interneta. (AP)

Od danas u državama Europske unije počinje primjena nove uredbe koja određuje da korisnici i u roamingu ili u mobilnim mrežama u inozemstvu plaćaju cijene iz svojih tarifa u matičnim zemljama, pri čemu telekomunikacijski analitičari upozoravaju na oprez pri ‘trošenju’ mobilnog interneta.

Od četvrtka usluge u ‘roamingu’ – govorne i SMS usluge te prijenos podataka, u Europskoj uniji se više neće naplaćivati, objavio je Europski parlament.

‘Uspješna europska priča’

“Europska unija znači spajanje ljudi i olakšavanje njihovog svakodnevnog života. Kraj naplaćivanju ‘roaminga’ je prava uspješna europska priča”, stoji u zajedničkom priopćenju predsjednika EP-a Antonija Tajanija, premijera Malte Josepha Muscata, čija zemlja predsjeda EU-om, i predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera.

Od sada, dodaje se u priopćenju, građani koji putuju unutar Unije će moći telefonirati, slati poruke i spajati svoje mobilne uređaje po istoj cijeni koju plaćaju u svojim zemljama. 

“Ukidanje naplate ‘roaminga’ je jedna od najvećih i najopipljivijih uspjeha EU-a”, ističe se u priopćenju, javlja Hina.

Podsjeća se da je taj uspjeh ishod predanog rada unazad posljednjih 10 godina i da građani više ne moraju brinuti o visokim naknadama  za ‘roaming’  kada putuju u drugu članicu Unije.

“Naknade za ‘roaming’ bit će stvar prošlosti. Građani će moći ostati povezani dok putuju na području EU-a za istu cijenu kao što su domaće cijene”, dodaje se u priopćenju.

Dvije godine za pripreme

Europska unija je postigla konkretne, pozitivne rezultate za europske građane i istovremeno je uspjela pronaći dobru ravnotežu između ukidanja ‘roaminga’ i zadržavanja domaćih mobilnih paketa privlačnim i konkurentnim.

“Operateri su imali dvije godine da se pripreme za ukidanje naplate ‘roaminga” i uvjereni smo da će iskoristiti priliku koju donose nova pravila na korist njihovih potrošača”, ističe se u priopćenju.

Kraj naplate usluge roaminga, ističe se, je u temelju Jedinstvenog digitalnog tržišta EU-a i još jedan korak prema izgradnji ujedinjenog i održivog digitalnog društva.

Izvor: Agencije


Povezane

Telefonski pozivi, slanje poruka i korištenje interneta jednako će koštati u svim zemljama EU-a od juna ove godine.

01 Feb 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO