Navaljni se neće moći kandidirati za predsjednika Rusije

Aleksej Navaljni
Navaljni je prije dva dana osuđen na 30 dana zatvora zbog kršenja Zakona o organiziranju javnih skupova (Reuters)

Jedan od glavnih ruskih oporbenjaka i, prema vlastitim riječima, budući kandidat za predsjednika na izborima u Rusiji 2018. godine, Aleksej Navaljni, neće se moći kandidirati zbog toga što je ranije bio osuđivan, priopćila je predsjedavajuća Središnje izborne komisije Ela Pamfilova.

Navaljni je osuđen za pronevjeru u vezi šumarske kompanije “Kirovles”, navodi Tass.

Prema ruskom zakonu, osobi osuđenoj za takvo djelo prijeti kazna zatvora do deset godina.

‘Strogo u skladu s Ustavom’

Navaljni se tome protivi, rekavši da ne postoji nijedna pravna prepreka da se kandidira jer ruski Ustav jasno nalaže da kandidat za predsjednika ne može biti netko tko aktivno služi kaznu, dok je on trenutačno na izdržavanju uvjetne kazne.

“Ja to shvaćam, shvaća i on, da nema šanse da se registrira za izbore zbog svojeg dosjea. Ovo je strogo u skladu s Ustavom Rusije”, rekla je Pamfilova, kako prenosi Tanjug.

Sud u Moskvi osudio je Navaljnog prije dva dana na 30 dana zatvora, zbog stalnog kršenja Zakona o organiziranju javnih skupova.

Navaljni je jedan od nekoliko stotina prosvjednika uhićenih na prosvjedima protiv korupcije, održanim u desetak ruskih gradova.

Oporbenjak je uhićen u ponedjeljak na putu na prosvjed u Moskvi. Priveden je jer je promijenio ranije najavljenu i odobrenu lokaciju prosvjednog skupa.

Protesti i hapšenja diljem Rusije

Bijela kuća u ponedjeljak je oštro osudila uhićenja nekoliko stotina prosvjednika diljem Rusije i zatražila njihovo hitno oslobađanje.

Prosvjednici su u ponedjeljak izašli na ulice desetak gradova.

OVD-Info, neovisna organizacija za zaštitu ljudskih prava, rekla je za ruske medije da je 600 ljudi uhićeno u Moskvi, gdje je na prosvjedima sudjelovalo više od 5.000 ljudi.

Prema navodima ruskog Ministarstva unutarnjih poslova, broj uhićenih u Moskvi ne prelazi 150 osoba.

Rusko ministarstvo tvrdi da je u Sankt Peterburgu prosvjedovalo najmanje 3.500 ljudi, a uhićeno ih je blizu 500.

Izvor: Agencije