Europol: U napadima 2016. poginule 142 osobe

Istraga je pokrenuta u novembru 2017. godine (AP)
Istraga je pokrenuta u novembru 2017. godine (AP)

U 2016. godini osam država Evropske unije prijavilo je ukupno 142 napada, kako onih koji su propali i spriječeni, tako i onih koji su izvršeni, pokazuje izvještaj Europola o terorizmu, prenose agencije.

Kako se navodi u 10. izdanju godišnjeg Izvještaja o stanju i trendovima terorizma u EU-u za prošlu godinu, ukupno su 142 osobe poginule u napadima, 379 ih je povrijeđeno, a 1.002 osobe uhapšene su zbog terorizma.

Više od polovine napada, odnosno njih 76, prijavila je Velika Britanija, ističe se na Europolovom sajtu.

Francuska je prijavila 23, Italija 17, Španija deset, Grčka šest, Njemačka pet, Belgija četiri, a Holandija jedan napad.

“Eksplozivi su upotrijebljeni u 40 posto napada, a žene i mladi, čak i djeca, imaju sve veće operativne uloge u vršenju terorističkih aktivnosti u EU-u”, upozorava se u izvještaju.

Bez presedana

Godine 2016. uhapšeno je rekordnih 700 ljudi.

“Evropa se suočila s formom džihadističkih terorističkih napada bez presedana”, naveo je direktor Europola Rob Wainwright.

Prema izvještaju Europola, najveću prijetnju predstavljaju pojedinačni napadači koji se vraćaju iz zemalja poput Sirije.

Grupe poput Islamske države Irak i Levant vrlo su uspješne u korištenju interneta i uspjele su “optimalno” iskoristiti društvene mreže za svoju propagandu i regrutiranje novih pripadnika, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za napad u Londonu u kojem je u subotu navečer ubijeno sedam, a povrijeđeno 48 osoba. Sa više detalja iz Londona javila se novinarka Al Jazeere Jasmina Kos.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO