Američki ratni brodovi na vojnoj vježbi u Kataru

Nije jasno da li je dolazak dva ratna broda u Dohu planiran prije krize u Zaljevu ili je to znak podrške Pentagona (AP)

Dva broda Američke mornarice stigla su u Dohu kako bi sudjelovali u zajedničkoj vojnoj vježbi s Katarskom mornaricom nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump optužio Katar da je „finansirao terorizam na vrlo visokom nivou“.

Katar je domaćin najvećoj američkoj vojnoj bazi na Bliskom istoku. Više od 11.000 vojnika služi u zračnoj bazi al-Udeid. Više od 100 aviona polijeće iz te baze.

Katarska novinska agencija objavila je vijest o dolasku brodova u vrijeme kada je Katar potpisao ugovor za kupovinu borbenih aviona F-15 od SAD-a, vrijednih 12 milijardi dolara.

Ugovor su potpisali katarski i američki ministri odbrane Khalid Al Attiyah i Jim Mattis u Washingtonu, javlja QNA.

Nije jasno da li je dolazak dva ratna broda u Dohu planiran prije krize u Zaljevu ili je to znak podrške Pentagona.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i još nekoliko država prekinulo je veze s Katarom ranije ovog mjeseca, optužujući ga da podržava naoružane grupe i Iran.

Katar je u više navrata snažno odbacio te navode.

Zatvaranje zračnog prostora

Saudijska Arabija je također zatvorila granicu s Katarom. To je jedina kopnena granica koju Katar ima.

Osim toga, zatvaranje saudijskog, bahreinskog i emiratskog zračnog prostora za letove katarske aviokompanije ometa aviosaobraćaj i uvoz robe.

Pentagon je prošle sedmice ponovno pohvalio Katar zbog činjenice da je domaćin američkoj zračnoj bazi te zbog „posvećenosti regionalnoj sigurnosti“.

Ovakav stav Pentagona razlikuje se od komentara predsjednika Trumpa.”Država Katar, nažalost, u prošlosti je finansirala terorizam na vrlo visokom nivou“, rekao je Trump ranije ovog mjeseca.

“Moramo zaustaviti finansiranje terorizma. Došlo je vrijeme da apelujemo na Katar da prekine to finansiranje.“

Izvor: Al Jazeera i agencije