Turska jača posredničke napore da okonča krizu u Zaljevu

Cavusoglu: 'Turska upotrebljava sva moguća sredstva kako bi popravila odnose između Katara i tri članice GCC-a' (Reuters)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu otputovat će u Kuvajt nakon kratke posjete Kataru u sklopu napora Ankare da se postigne diplomatsko rješenje krize u Zaljevu.

Sa Cavusogluom je Dohu u srijedu navečer posjetio i turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci.

Cavusoglu je rekao da Turska upotrebljava sva moguća sredstva kako bi popravila odnose između Katara i tri članice Vijeća za zaljevsku saradnju – Saudijske Arabije, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Ne želimo da ima ikakvih problema između naše braće u državama GCC-a i nije dovoljno samo reći da postoji problem, a ne pokušati ga riješiti. Svi s kojima smo razgovarali iskazali su poštovanje prema katarskom stavu u ovoj krizi, kao i katarskom ponašanju tokom krize, koje je donijelo poštovanje ovoj državi”, izjavio je Cavusoglu za katarsku novinsku agenciju QNA te pozdravio “mudar i miran način” pristupa Dohe krizi.

Više detalja njegove posjete Dohi nije objavljeno.

Ranije je rekao da situacija u Zaljevu “izaziva velike nelagode svima”, naročito zato što se dešava tokom ramazana.

Erdoganovi napori

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je odluku zaljevskih država da prekinu političke i ekonomske veze s Katarom nazvao nehumanom, uskoro bi trebao imati telefonske razgovore o ovoj krizi s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Erdoganov glasnogovornik rekao je da je planiran i trilateralni sastanak Turske, Francuske i Katara.

Ovo je dodatak posredničkim naporima koje je otprije pokrenuo kuvajtski šeik Sabah al-Khaled al-Sabah.

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, pozvao je zaljevske države da nađu mirno rješenje spora.

Izvor: Agencije