Sessions: Optužbe o dosluhu s Rusijom su besramne laži

Jeff Sessions, Senat, Saslušavanje
Sessions nije htio govoriti o privatnim razgovorima s predsjednikom Trumpom (AP)

Američki državni odvjetnik Jeff Sessions u svjedočenju pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja o vezama s Rusijom rekao je u utorak da su optužbe da je bio u dosluhu s Kremljom ili s njim sklapao bilo kakve dogovore “besramne i gnusne laži”.

“Svaka sugestija po kojoj sam navodno bio u dosluhu ili sam znao za dogovor s ruskom vladom, usmjerena protiv moje zemlje bila bi besramna i gnusna laž”, rekao je Sessions, koji je bio savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa tijekom predsjedničke kampanje prošle godine.

“Nikad se nisam sreo ili razgovarao ni s jednim Rusom, ni s jednim stranim dužnosnikom oko bilo kakvog miješanja u bilo kakvu kampanju ili izbore u Sjedinjenim Državama. Osim toga, ne znam ni za kakvu konverzaciju koju bi vodio netko drugi iz Trumpove kampanje”, rekao je on, a prenosi Hina.

Dva sastanka s ruskim ambasadorom

Jedan od ciljeva saslušanja bilo je utvrditi zbog čega je Sessions rekao senatorima u siječnju da nije imao kontakata s ruskim dužnosnicima prošle godine tijekom predizborne kampanje.

On je u ožujku priznao da se dvaput prošle godine susreo s ruskim veleposlanikom u Washingtonu, Sergejom Kisljakom.

Po njegovim kolegama, Sessions nije lagao Kongresu jer su ti susreti bili dio njegovog posla kao američkog senatora, a ne kao predstavnika Trumpove kampanje.

Sessions je rekao i da ima povjerenja u Roberta Muellera koji vodi istragu o ruskom miješanju u američke izbore, bez obzira na špekulacije koje su se pojavile da bi ga Trump mogao smijeniti.

Sessions je rekao da ne zna je li to istina, naglasivši da nema nikakvog razloga u to vjerovati.

“Imam povjerenja u Muellera”, rekao je.

Zamjenik državnog odvjetnika Rod Rosenstein rekao je ranije na saslušanju da je Mueller potpuno neovisan i naglasio da nema razloga da bude smijenjen.

Ne može govoriti o privatnim razgovorima

Sessions je kazao da se izuzeo iz istrage o vezama Trumpove kampanje s Rusijom jer je sudjelovao u toj kampanji. Razlog za izuzeće je to što pravila Ministarstva pravosuđa sprečavaju takav sukob interesa.

Sessions je svjedočio pet dana nakon što je James Comey, kojega je Trump smijenio s mjesta direktora FBI-ja 9. svibnja, rekao da ga je Trump smijenio kako bi potkopao istragu agencije o Rusiji.

Senatori su željeli znati koja je bila Sessionsova uloga u otpuštanju Comeyja.

On je rekao da je napisao preporuku nakon što je to od njega zatražio predsjednik, ali je odbio reći je li s predsjednikom razgovarao o tome kako Comey vodi istragu o Rusiji.

Naglasio je da ne može govoriti o privatnim razgovorima s predsjednikom, o čemu god da se radi.

Izvor: Agencije