Mattis: Neću povećati broj američkih vojnika u Afganistanu

Na pitanje hoće li povećati broj američkih vojnika u Afganistanu, koji sada iznosi blizu 8.400, Mattis je rekao da nema takvih planova (EPA)

Ministar odbrane SAD-a James Mattis saopćio je da ima autoritet određivati broj vojnika u Afganistanu, kao i to da će revidirati strategiju SAD-a u toj zemlji i dostaviti je Bijeloj kući u narednim sedmicama, naglasivši da broj vojnika neće biti ni približan onome u doba administracije bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

U svjedočenju pred Senatom Mattis je rekao da mu je predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak dao autoritet da određuje broj vojnika u Afganistanu, prenosi Reuters.

Napredovanje talibana

Na pitanje hoće li povećati broj američkih vojnika u Afganistanu, koji sada iznosi blizu 8.400, Mattis je rekao da nema takvih planova.

Sjedinjene Države u jednom su trenutku 2011. godine imale više od 100.000 vojnika u Afganistanu.

Mattis je ranije rekao da talibani napreduju u Afganistanu.

Ministar odbrane SAD-a ocijenio je da bi američki vojnici mogli pomoći afganistanskim snagama da napreduju ako bi im bilo dopušteno približiti se sukobima. Američki vojnici zasad imaju savjetodavnu ulogu.

Talibani su u Afganistanu u ofanzivi i preuzeli su odgovornost za niz napada, naročito na baze i afganistanske vojne položaje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO