Američke sankcije Rusiji zbog miješanja u izbore

Za usvajanje sankcija glasalo je 97 članova Senata, a samo je dvoje bilo protiv (Reuters)

Senat SAD-a gotovo je jednoglasno odobrio novi paket sankcija kako bi kaznio Rusiju za miješanje u američke izbore 2016. godine.

Agencija AP javlja da je za usvajanje sankcija glasalo 97 članova Senata, a samo je dvoje bilo protiv.

Takva je mjera povezana s usvajanjem kaznenih mjera prema Iranu, koje također imaju snažnu podršku i o kojima Senat trenutačno raspravlja.

Zastupnici Senata poduzeli su mjere protiv Rusije u odsutnosti energične reakcije predsjednika Donalda Trumpa, navodi AP.

Trump nastoji poboljšati odnose s Moskvom i odbacuje implikacije da je rusko hakiranje elektroničke pošte Demokratske stranke imalo utjecaja na izbore u njegovu korist.

Sessions: ‘Veze s Rusima bestidne laži’

Prethodno je američki državni odvjetnik Jeff Sessions u svjedočenju pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja o vezama s Rusijom rekao da su optužbe da je bio u dosluhu s Kremljom ili s njim sklapao bilo kakve dogovore “besramne i gnusne laži”.

Sessions je bio Trumpov savjetnik tijekom predsjedničke kampanje prošle godine.

“Nikad se nisam sreo ili razgovarao ni s jednim Rusom, ni s jednim stranim dužnosnikom o bilo kakvom miješanju u bilo kakvu kampanju ili izbore u SAD-u. Osim toga, ne znam ni za kakvu konverzaciju koju bi vodio netko drugi iz Trumpove kampanje”, kazao je Sessions.

Jedan od ciljeva saslušanja bilo je utvrditi zbog čega je Sessions u siječnju rekao senatorima da nije imao kontakata s ruskim dužnosnicima prošle godine tijekom predizborne kampanje.

Sessions je svjedočio pet dana nakon što je James Comey, koga je Trump smijenio s mjesta direktora Federalnog istražnog biroa 9. svibnja, rekao da ga je Trump smijenio kako bi potkopao istragu agencije o Rusiji.

Izvor: Agencije