UN poziva Izrael i Palestinu da kazne zločince

Al-Hussein je nedavno pozvao Izrael da okonča okupaciju palestinskih teritorija, rekavši da bi od toga obje strane imale koristi (Arhiva)

Ni Izraelci ni Palestinci nisu uspjeli dovesti počinioce ratnih zločina i ubistava pred sud, navodi se u izvještaju koji su objavile Ujedinjene nacije.

U izvještaju Kancelarije visokog komesara UN-a za ljudska prava Zeida Ra'ada al-Husseina procjenjuje se u kojoj su se mjeri dvije strane pridržavale zaključaka 64 izvještaja i 929 preporuka Vijeća UN-a, generalnog sekretara UN-a i istražitelja UN-a za ljudska prava u periodu od 2009. do 2016. godine.

Kako se navodi u izvještaju, “visoki komesar primjećuje uzastopno oglušivanje o pozive na odgovornost koje je uputio cijeli sistem za ljudska prava”, prenosi Reuters.

Nezavisne istrage

U izvještaju se Izrael i Palestina pozivaju da “provedu hitne, nepristrasne i nezavisne istrage o svim navodnim kršenjima međunarodnog zakona o ljudskim pravima i svim optužbama za međunarodne zločine”.

Al-Hussein je nedavno pozvao Izrael da okonča okupaciju palestinskih teritorija, rekavši da bi od toga obje strane imale koristi.

On je rekao da palestinski narod preživljava patnje već pola vijeka pod okupacijom koju su uvele vojne snage Izraela, prenio je Reuters.

Rekao je da Izraelci, također, zaslužuju da ne budu izloženi nasilju.

Izvor: Agencije