Saudijska Arabija odbila otvoriti zračni prostor za Katar

Avijacijske vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu također su odbile ukinuti zračnu blokadu (Reuters)
Avijacijske vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu također su odbile ukinuti zračnu blokadu (Reuters)

Vlasti civilne avijacije u Saudijskoj Arabiji odbile su otvoriti zračni prostor za odlazne i dolazne letove iz Katara nakon što je direktor Qatar Airwaysa pozvao na međunarodnu akciju protiv zračne blokade nametnute Kataru zbog krize u odnosima zaljevskih zemalja. 

Agencija je u saopćenju u utorak navela da je odluka da uvede zračnu blokadu Kataru mjera predostrožnosti i dio je suverenog prava Kraljevine da zaštiti svoje građane od bilo koje prijetnje. 

Avijacijske vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, koje su prošle sedmice zajedno s Rijadom prekinule diplomatske, trgovinske i saobraćajne veze s Katarom, danas su objavile slična saopćenja. 

Izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar Al Baker pozvao je u ponedjeljak Organizaciju međunarodne civilne avijacije da mjere zaljevskih zemalja u aviosaobraćaju proglasi “ilegalnim činom”.

On je kritizirao Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein zato što su zatvorili svoje zračne prostore za letove iz Katara i prema njemu te pozvao Organizaciju međunarodne civilne avijacije (ICAO), agenciju UN-a zaduženu za stalni nadzor uvođenja i provođenja Konvencije o međunarodnoj civilnoj avijaciji, da takvu mjeru proglasi ilegalnim činom.

“Imamo legalne kanale da se protivimo ovome. ICAO bi se trebao uveliko uključiti i proglasiti ovo ilegalnim činom.”

Zatvaranje ureda

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su konvenciju 1944, dok Saudijska Arabija nije potpisnica. Baker je rekao da je sada 18 odredišta izvan dometa aviokompanije. 

Također je kritizirao Saudijsku Arabiju i UAE zato što su zatvorili urede kompanije. 

“Zapravo je riječ o izopačenom ponašanju, da se zatvore uredi aviokompanije; oni nisu političko oružje. Odsječeni smo kao da je riječ o kriminalnoj organizaciji. Nije nam dopušteno da to nadoknadimo našim putnicima.”

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO