Rumunija: Bivši čelnik i drugi bivši zvaničnici pred sudom

Četiri osobe su ubijene nakon što je Iliescu pozvao hiljade rudara da pomognu policiji da zaustavi demonstracije (AP)
Četiri osobe su ubijene nakon što je Iliescu pozvao hiljade rudara da pomognu policiji da zaustavi demonstracije (AP)

Bivšem predsjedniku Rumunije Ionu Iliescuu i trinaesterici drugih zvaničnika sudit će se pod optužbama za zločine protiv čovječnosti u vezi s nasilnim gušenjem protesta u Bukureštu 1990, saopćio je danas ured državnog tužilaštva.

Četiri su osobe ubijene nakon što je Iliescu pozvao hiljade rudara da pomognu policiji da zaustavi demonstracije, samo nekoliko mjeseci nakon pogubljenja komunističkog diktatora Nicolaea Ceausescua u decembru 1989, prenosi AFP.

“Jedanaestog i 12. juna 1990. vlasti su odlučile izvesti nasilan napad na demonstrante koji su vodili mirne proteste” protiv novog režima kojim je upravljao Iliescu nakon što je mjesec dana prije toga izabran za predsjednika, navodi se u saopćenju.

Osim četvero mrtvih, kako se u optužnici navodi, bilo je 1.380 povrijeđenih i 1.250 uhapšenih.

Nakon razbijanja demonstracija Iliescu se zahvalio rudarima na njihovom “snažnom osjećanju građanske dužnosti”.

Odgovornost za nasilje

Kako agencija navodi, bivši predsjednik (87) trebao je odslužiti još dva mandata prije odlaska sa dužnosti 2004. godine.

Iliescu, koji je prvi put optužen 2005, negirao je odgovornost za nasilje koje je izazvalo široku međunarodnu osudu.

Slučaj je ponovo otvoren nakon što je Evropski sud za ljudska prava 2014. godine uputio kritike Bukureštu zato što nije uspio u potpunosti istražiti zločine koji su se dogodili nakon revolucije u Rumuniji.

Tužilaštvo je Iliescua ponovo ispitalo 2015, a među ostalima koji čekaju na suđenje jesu bivši premijer Petre Roman, tadašnji šef obavještajne službe Virgil Magureanu, dvojica čelnika utjecajnog rudarskog sindikata i bivši zamjenik tužioca, navodi agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO