Mattis: Blokada Katara je veoma kompleksna

Blokada koju su Kataru nametnule države Zaljeva predstavlja „vrlo kompleksnu situaciju“ o kojoj se mora naći zajednički jezik, rekao je američki ministar odbrane Jim Mattis.

Mattis je govorio uoči razgovora američkog i saudijskog ministra vanjskih poslova u Washingtonu.

Bivši general rekao je Komitetu za oružane snage da je emir Katara, šeik Tamim Bin Hamad Al Thani suočen sa teškom situacijom te da „pokušava da usmjeri društvo u pravom smjeru“.

„Ali, svi se slažemo da je finansiranje bilo kakvih terorističkih organizacija protivno interesu svih nas.“

Prekid diplomatskih odnosa

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske odnose s Katarom prije osam dana, optužujući tu državu da podržava ekstremiste i Iran.

Katar snažno odbacuje ove navode.

Mattis kaže kako vjeruje da se Katar „kreće u pravom smjeru“ što se tiče borbe protiv finansiranja terorizma.

Tokom saslušanja, kongresmen Adam Smith je rekao kako nije jasna strategija američke administracije o Kataru, optužujući predsjednika Donalda Trumpa da nije pomogao situaciji u petak kada je kritikovao Katar i stao na stranu Saudijske Arabije.

„Trebamo naći načina da riješimo ovaj problem, a ne dolijevati ulje na vatru“, rekao je Smith.

Baza Al-Udeid u Kataru je najveća američka zračna baza na Bliskom istoku. Ona je centrala za operacije Američke centralne komande, gdje se nalazi 10.000 američkih vojnika.

Kuvajt posreduje u pregovorima

Emir Kuvajta, koji predvodi pokušaje rješavanja krize u Zaljevu, rekao je da bi spor mogao dovesti do neželjenih posljedica.

Šeik Sabah Al Ahmad Al Sabah je rekao kako mu je teško što vidi podjele među državama članicama Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja.

„Teško je nama, generaciji koja je prije 37 godina izgradila GCC, vidjeti podjele među članicama, koje bi mogle dovesti do neželjenih posljedica“, rekao je.

„Doživio sam prve trenutke osnivanja GCC-a i zbog toga ne mogu šutjeti i ne pokušati da pregovaram za pomirenje među braćom. To je dužnost od koje ne mogu odstupiti.“

„Bez obzira koliko teški bili ti napori, učinit ću sve što mogu da posredujem među braćom“, kazao je kuvajtski emir.

Izvor: Al Jazeera