Macron: Evropska vrata još otvorena Britancima

Macron: 'Vrata su još otvorena sve dok se ne završe pregovori o Brexitu, ali suverena odluka o izlasku iz EU-a donesena je i ja je poštujem' (Reuters)

Vrata Evropske unije i dalje su otvorena za Veliku Britaniju sve dok se ne završe pregovori o Brexitu, ali kad oni jednom počnu, bit će se mnogo teže vratiti, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon sastanka s britanskom premijerkom Theresom May u Parizu.

“Naravno, vrata su još otvorena sve dok se ne završe pregovori o Brexitu, ali suverena odluka o izlasku iz EU-a donesena je i ja je poštujem”, rekao je francuski šef države, izrazivši želju da pregovori počnu što prije ako Velika Britanija ostaje pri svojoj odluci.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare May je u vrtu Elizejske palače rekla da kalendar pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU-a ostaje kako je i bilo najavljeno i da će pregovori početi sljedeće sedmice.

“Zadržan je kalendar pregovora o Brexitu i pregovori će početi sljedeće sedmice”, rekla je May.

Borba protiv terorizma

Govoreći o borbi protiv terorizma, May je rekla da će London i Pariz raditi zajedno kako bi izvršili pritisak na internetske kompanije da uklone ekstremističke sadržaje te da će se zalagati za uvođenje sankcija za one firme koje to ne bi učinile.

Macron je također rekao da su Francuska i Velika Britanija odlučile pokrenuti konkretni akcijski plan borbe protiv terorizma.

“Odlučili smo večeras zajedno ići dalje”, rekao je Macron, dodajući da se već neko vrijeme radi na “vrlo konkretnom akcijskom planu”.

Macron je također najavio da će s britanskom premijerkom do kraja godine održati samit o odbrani.

Izvor: Agencije