Kurtulmus: Kurdski referendum u Iraku nosi destabilizaciju

'Irak je odveć rascjepkan i zapao u bezizlaznu političku krizu', podsjetio je Kurtulmus (Anadolija)

Zamjenik turskog premijera, ujedno i glasnogovornik Vlade, Numan Kurtulmus smatra da će referendum o otcjepljenju kurdske samoupravne regije na sjeveru Iraka donijeti dodatnu destabilizaciju u regiji.

Kurdski politički predstavnici u Iraku najavili su referendum, no Kurtulmus smatra da se “o tako važnim političkim pitanjima mora deset puta promišljati prije povlačenja poteza”.

“Irak je odveć rascjepkan i zapao u bezizlaznu političku krizu. Znamo da referendum na sjeveru te zemlje ne bi mogao donijeti ništa osim dodatne destabilizacije u regiji”, poručio je Kurtulmus.

Turska, koja se protivi svakom obliku kurdske neovisnosti, i ranije je ocijenila da je referendum koji Irački Kurdistan planira organizirati 25. rujna, zapravo “teška greška”.

Političko jedinstvo

Ministarstvo vanjskih poslova Turske smatra da je očuvanje teritorijalne cjelovitosti i političkog jedinstva Iraka jedan od temelja turske politike prema toj zemlji.

Turska je u dobrim odnosima sa čelnikom iračkih Kurda Massoudom Barzanijem, ali se oštro protivi bilo kakvoj uspostavi kurdske države na dijelu svog teritorija i u susjednim zemljama.

Tursko protivljenje neovisnosti Iračkog Kurdistana, područja koje je po iračkom Ustavu iz 2005. godine autonomno, moglo bi dovesti u pitanje zamisao o uspostavi kurdske države.

Irački Kurdistan ostvaruje glavne prihode izvozom nafte, i to naftovodom koji vodi do turske luke Ceyhana.

Izvor: Agencije