Katarski šef diplomatije: Nema pregovora o Al Jazeeri

Ministar vanjskih poslova Katara izjavio je da neće biti nikakve rasprave o medijskoj mreži Al Jazeera u pregovorima s državama koje su nametnule sankcije Kataru.

Izvještaji navode da države koje stoje iza sankcija Kataru – Saudijska Arabija i saveznici, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat – zahtijevaju zatvaranje Al Jazeere, medijske mreže koja se našla na meti zbog kritičkog izvještavanja o Bliskom istoku.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je na konferenciji za medije u Parizu da ne zna zašto je blok država predvođen Saudijskom Arabijom blokirao Katar.

“Nije riječ o Iranu ili Al Jazeeri”, rekao je on. “Nemamo pojma koji su pravi razlozi. Katar je spreman sjesti i razgovarati o bilo čemu što je vezano za sigurnost Zaljeva.”

Dodao je da njegova država neće prihvatiti “diktat stranaca”.

“Doha odbacuje raspravu o bilo čemu vezanom za Al Jazeeru zato što to smatra unutrašnjim pitanjem”, rekao je katarski šef diplomatije, a prenosi Katarska novinska agencija. “Odluke vezane za katarska unutrašnja pitanja dio su suvereniteta te zemlje i niko se ne može miješati u to”, dodao je.

Osude pritiska na Al Jazeeru

Nakon krize koja je izbila prošle sedmice Saudijska Arabija zatvorila je ured Al Jazeere i ukinula licence za rad, optužujući tu mrežu da promovira “terorističke grupe” u regiji.

Egipat je odavno izbacio Al Jazeeru iz zemlje i zaplijenio opremu u predstavništvu u Kairu.

Vlada predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija mjesecima je držala u zatvoru novinare Al Jazeere. Producent Mahmoud Hussein u egipatskom je zatvoru već 175 dana.

Organizacija Reporteri bez granica osudila je pritisak na Al Jazeeru.

Al Jazeera je osudila mjere koje je nametnula Saudijska Arabija i pozvala vladu te zemlje da “poštuje slobodu medija i dozvoli novinarima da nastave raditi svoj posao, bez zastrašivanja i prijetnji”.

U tekstu objavljenom prošle sedmice u Hindustan Timesu bivši online urednik Al Jazeere Ruben Banerjee napisao je:

“Gušenje glasa Al Jazeere, koja se ponosi time što je ‘glas onih koji ga nemaju’, bit će zločin.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Katar obećava da će odolijevati pritisku, dok blok predvođen Saudijcima zaoštrava stav prema Dohi uprkos diplomatskim nastojanjima.

09 Jun 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO