Hammond: Ishod izbora donio neizvjesnost investitorima

Hammond je ocijenio da je agenda čelnika opozicione Laburističke partije Jeremyja Corbyna puna propusta (EPA)
Hammond je ocijenio da je agenda čelnika opozicione Laburističke partije Jeremyja Corbyna puna propusta (EPA)

Britanski ministar finansija Philip Hammond priznao je da je ishod vanrednih parlamentarnih izbora, održanih u Britaniji prošle sedmice, stvorio atmosferu neizvjesnosti među investitorima.

Izrazio je nadu da će oni biti strpljivi dok se ne razjasni kako će izgledati sastav nove vlade.

“Jasno smo stavili do znanja tržištima i poslovnoj zajednici da ćemo pokušati učiniti situaciju jasnom što je moguće prije”, rekao je Hammond Reutersu.

Pregovori o Brexitu

Britanska funta u ponedjeljak je pala na najnižu vrijednost u odnosu na euro u posljednjih sedam mjeseci, u trenutku kad investitori brinu da bi period političke neizvjesnosti mogao dodatno oslabiti ekonomiju koja bilježi naglo usporavanje rasta uoči početka pregovora o izlasku Britanije iz EU-a, koji je zakazan za iduću sedmicu, navodi Reuters.

“Nadam se da će ljudi imati strpljenja dok ne uvide kako će vlada funkcionirati”, rekao je Hammond.

On je ocijenio da je agenda čelnika opozicione Laburističke partije Jeremyja Corbyna puna propusta.

Uprkos očekivanjima njene Konzervativne stranke, koja se nadala uvjerljivoj pobjedi na izborima, premijerka Theresa May izgubila je većinu u parlamentu, zbog čega je ušla u pregovore o podršci s malom euroskeptičnom sjevernoirskom protestantskom strankom, koja je osvojila 10 zastupničkih mjesta, podsjeća britanska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Demokratska unionistička stranka na izborima je osvojila 10 mandata. U nastavku pogledajte kakvu politiku ova stranka vodi, koga zastupa i može li DUP-ov ulazak u nacionalnu vladu ostaviti posljedice na odnose u Sjevernoj Irskoj.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO