Aleksej Navaljni osuđen na 30 dana zatvora

Opozicionar je uhapšen jučer na putu ka protestu u Moskvi (Reuters)
Opozicionar je uhapšen jučer na putu ka protestu u Moskvi (Reuters)

Sud u Moskvi osudio je ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog na 30 dana zatvora, zbog stalnog kršenja Zakona o organizovanju javnih skupova.

Navaljni je jedan od nekoliko stotina demonstranata uhapšenih na protestima protiv korupcije, održanim u desetak ruskih gradova.

Opozicionar je uhapšen jučer na putu ka protestu u Moskvi. Priveden je jer je promijenio ranije najavljenu i odobrenu lokaciju protestnog skupa.

Bijela kuća u ponedjeljak je oštro osudila hapšenja nekoliko stotina demonstranata širom Rusije i zatražila njihovo hitno oslobađanje.

Demonstranti su u ponedjeljak izašli na ulice desetak gradova. U Moskvi, blizu Kremlja, specijalne policijske snage pokušale su silom odbiti masu.

‘Osloboditi mirne demonstrante’

“Rusi zaslužuju vladu koja podržava jednako postupanje pred zakonom i mogućnost uživanja prava bez straha od odmazde”, rekao je Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće.

“Sjedinjene Američke Države će nadzirati situaciju i pozvat će rusku vladu da odmah oslobodi mirne demonstrante”, dodao je.

OVD-Info, nezavisna organizacija za zaštitu ljudskih prava, rekla je za ruske medije da je 600 ljudi uhapšeno u Moskvi, gdje je na protestima učestvovalo više od 5.000 ljudi.

Prema navodima ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, broj uhapšenih u Moskvi ne prelazi 150 osoba.

Rusko ministarstvo tvrdi da je u Sankt Peterburgu na protestu učestvovalo najmanje 3.500 ljudi, a uhapšeno ih je blizu 500.

Izvor: Agencije


Povezane

Hiljade međunarodnih poslovnih vođa prisustvuju drugom danu ekonomskog foruma u Sankt-Peterburgu. U prošlosti, američka državna administracija obično je savjetovala biznismene da zaobilaze ovaj događaj, međutim to nije slučaj ove godine. Političari iz Kremlja odlučili su iskoristiti ovu prilku da ublaže odnose sa Zapadom.

Ruska opozicija mobilizirala je svoje članove na nove velike demonstracije u Moskvi i St. Petersburgu. Ovo su prvi zakoniti protesti otkako je Putin stupio na predsjedničku funkciju i to na Dan Rusije, praznik kojim se obilježava prihvatanje deklaracije o osamostaljenju bivših država Sovjetskog saveza 1990.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO