Qatar Airways pozvao UN da proglasi blokadu ilegalnim činom

Saudijska Arabija i UAE zatvorili su urede Qatar Airwaysa (Reuters)

Čelnici Qatar Airwaysa pozvali su Organizaciju međunarodne civilne avijacije da mjere zaljevskih zemalja u aviosaobraćaju proglasi “ilegalnim činom”.

Izvršni direktor ove aviokompanije Akbar Al Baker kritizirao je Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein zato što su zatvorili svoje zračne prostore za letove iz Katara.

Pozvao je Organizaciju međunarodne civilne avijacije, agenciju UN-a zaduženu za stalni nadzor uvođenja i provođenja Konvencije o međunarodnoj civilnoj avijaciji, da takvu mjeru proglasi ilegalnim činom.

“Imamo legalne kanale da se protivimo ovome. ICAO bi se trebao uveliko uključiti i proglasiti ovo ilegalnim činom.”

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su konvenciju 1944, dok Saudijska Arabija nije potpisnica. Baker je rekao da je sada 18 destinacija izvan dometa aviokompanije. 

‘Izopačeno ponašanje’

Također je kritizirao Saudijsku Arabiju i UAE zato što su zatvorili urede kompanije. 

“Zapravo je riječ o izopačenom ponašanju, da se zatvore uredi aviokompanije; oni nisu političko oružje. Odsječeni smo kao da je riječ o kriminalnoj organizaciji. Nije nam dopušteno da to nadoknadimo našim putnicima.”

Dodao je da je “veoma razočaran” američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

“SAD bi trebao biti lider koji bi pokušavao slomiti ovu blokadu, a ne sjediti i gledati šta se dešava i dolijevati ulje na vatru”, rekao je. 

Trump je prošle sedmice zagovarao pritisak na Katar, koji Saudijska Arabija, UAE i Bahrein optužuju da podržava Iran i finansira “terorističke grupe”, što Doha negira. 

Izvor: Agencije