Portoriko želi postati 51. američka država

Samo 23 posto stanovništva je učestvovalo na referendumu (Reuters)

Na referendumu na kojem su se u nedjelju birači izjašnjavali o ideji da američka otočna teritorija Portoriko, koja je u teškoj ekonomskoj krizi, postane 51. država SAD-a zabilježen je vrlo nizak odaziv, a velika većina izašlih Portorikanaca podržala je prijedlog da njihov otok doda još jednu zvijezdu na američkoj zastavi.

Vladina internetska stranica za neobavezujući referendum pokazuje da je samo 23 posto od 2,2 miliona birača s pravom glasa učestvovalo na glasanju, a od njih je 97 posto podržalo ideju o 51. američkoj državi.

Guverner Portorika Ricardo Rossello vodio je kampanju za državnost kao najbolji put za poboljšanje privrednog stanja na karipskom otoku s dugom od 70 milijardi dolara, stopom siromaštva od 45 posto, uništenim školstvom i gotovo bankrotiranim penzionim i zdravstvenim sistemom.

Pristup saveznim fondovima

“Od danas savezna Vlada više neće moći ignorirati glas većine američkih građana u Portoriku”, poručio je Rossello u saopćenju.

Pristalice državnosti nadaju se da bi novi status omogućio teritoriji ravnopravnost sa 50 američkih država, što znači i pristup saveznim fondovima i pravo glasa za američkog predsjednika.

Prema sadašnjem sistemu, 3,5 miliona američkih građana Portorika ne plaća savezne poreze, ne glasa na predsjedničkim izborima i ne prima proporcionalno savezno finansiranje programa poput Medicaid sistema zdravstvenog osiguranja za siromašne.

Američka vlada na portorikanskoj teritoriji nadgleda područja poput infrastrukture, odbrane i trgovine.

Rossello će tražiti od Kongresa da poštuje rezultat referenduma, ali problemi Portorika u Washingtonu imaju nizak prioritet.

Dvije glavne opozicione stranke bojkotirale su glasanje, na kojem su se Portorikanci mogli odlučiti između tri opcije – postati američka država, ostati u statusu teritorije ili postati nezavisna država.

‘Ovo je lažni plebiscit’

Umjesto da odu na birališta, najmanje 500 Portorikanaca marširalo je ulicama San Juana i tražilo nezavisnost, mašući zastavom Portorika i paleći američku zastavu.

“Ovo je lažni plebiscit, naša je budućnost nezavisnost, moramo sami odlučiti o svojoj sudbini”, rekla je jedna od organizatorica protesta Liliana Laboy.

Demonstranti su, također, bili ljuti zbog organiziranja skupog referenduma u vrijeme kada je zatvoreno više od 400 škola, a mnogi Portorikanci se bore kako bi spojili kraj s krajem.

Izvor: Agencije