Novi udarac Trumpovoj zabrani

Četvrti američki oblasni apelacioni sud u Virginiji također je, 25. maja, donio odluku protiv zabrane ulaska koju je uveo Trump (AP)

Još jedan federalni američki Apelacioni sud potvrdio je odluku o blokadi revidirane zabrane ulaska u Sjedinjene Američke Države koju je američki predsjednik Donald Trump uveo za državljane šest država s pretežno muslimanskim stanovništvom.

Odluka koju je danas jednoglasno donijelo tročlano sudsko vijeće Devetog oblasnog američkog apelacionog suda u San Francisku zadala je američkoj administraciji još jedan pravni udarac u trenutku kad Vrhovni sud odvojeno razmatra isti slučaj, prenosi agencija AP.

Sudije su današnju odluku obrazložile time da je predsjednik prekršio američki imigracijski zakon praveći diskriminaciju među ljudima na osnovu njihove nacionalnosti, kao i time da Trump nije dokazao da bi njihov ulazak u zemlju naškodio američkim interesima.

Šest država

Sud danas nije odlučio o pitanju je li zabranom ulaska u SAD za državljane pojedinih država prekršena odredba Ustava kojom se Vladi zabranjuje da zvanično pokazuje naklonost ili nenaklonost prema nekoj religiji.

Četvrti američki oblasni apelacioni sud u Virginiji također je, 25. maja, donio odluku protiv zabrane ulaska koju je uveo Trump.

Američka administracija žalila se na odluku tog suda Vrhovnom sudu, napominje američka agencija.

Trumpova “zabrana muslimanima” odnosila se na državljane Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, dok je u ranijim verzijama prijedloga zakona navođen i Irak, ali je on na kraju izbačen.

Izvor: Agencije