Merkel: Investicijama ograničiti migracije iz Afrike

Merkel: 'Ako ima suviše očaja u Africi, onda će mladi potražiti novi život drugdje' (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čija je država predsjedavajuća grupe bogatih država i država u brzom razvoju pod nazivom G20, uputila je u Berlinu apel za investiranje u Afriku kako bi se ograničila emigracija ka Evropi.

“Ako ima suviše očaja u Africi, onda će mladi potražiti novi život drugdje”, rekla je Merkel u izjavi pored afričkih čelnika i apelirala na ekonomsko partnerstvo s Afrikom i za rad na uspostavljanju mira i sigurnosti na afričkom kontinentu.

Čelnica Njemačke u ponedjeljak je otvorila dvodnevnu konferenciju na kojoj će afrički zvaničnici i investitori raditi zajedno kako bi potakli privatne investicije u okviru sastanka “G20 Afričko partnerstvo – investiranje u zajedničku budućnost”.

Stabilniji priliv investicija

Gvinejski predsjednik Alpha Condé, koji je na čelu organizacije Afričke unije, rekao je kako je ovaj skup prilika da se bolje identificiraju mjere za savladavanje prepreka trajnom ekonomskom rastu i većem i stabilnijem prilivu investicija.

Na samitu ministara finansija zemalja članica G20 predstavnici velikih svjetskih ekonomija već su se sastali sa svojim kolegama iz Obale Slonovače, Maroka, Ruande i Tunisa. Ovog puta pridružili su se Gana, Etiopija, Niger, Egipat i Mali da razgovaraju sa stotinjak investitora.

Izvor: Agencije