London traži ublažavanje blokade Katara

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je danas da je 'zabrinut nekim jakim potezima' (AP)

Velika Britanija pozvala je Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein da ublaže blokadu Katara i pronađu hitno rješenje situacije kroz posredovanje.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je danas da je “zabrinut nekim jakim potezima” koje su napravile tri zaljevske države i pozvao ih “da ublaže blokadu Katara”.

“Pozivam sve države da poduzmu hitne korake ka smirivanju situacije i nađu brzo rješenje problema uz pomoć posrednika”, dodao je on.

Istakao je da će se tokom ove sedmice susresti s kolegama iz Saudijske Arabije, Kuvajta i UAE-a.

Nezakonita blokada

Katarski šef diplomatije šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani izjavio je ranije danas za Al Jazeeru da su Katar i Sjedinjene Američke Države u kontaktu s Kuvajtom, glavnim posrednikom između članica Vijeća zaljevske saradnje (GCC), “kako bi se situacija smirila”.

“Naš prvi prioritet u Kataru jest okončanje ove nezakonite blokade koja nam je nametnuta”, izjavio je on u britanskoj prijestonici Londonu.

“Katar smatra da je dijalog najbolje rješenje ove krize, međutim, takav dijalog mora biti zasnovan na jasnim temeljima, a što trenutno nije slučaj.”

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske i saobraćajne veze s Katarom prošle sedmice, optuživši Dohu da podržava terorizam.

Katarska administracija odbacuje ove optužbe kao “neosnovane” i opisuje blokadu kao “kršenje međunarodnih zakona”.

Izvor: Al Jazeera i agencije