Izrael gradi najviše ilegalnih naselja od 1992.

Više od 600.000 izraelskih doseljenika živi na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu (Reuters)

Izrael je u prvoj polovini ove godine odobrio najviše projekata gradnje ilegalnih naselja doseljenika od 1992. godine, kazao je ministar odbrane te države Avigdor Lieberman, uprkos upozorenjima da će zbog takvih planova rješenje o dvije države biti nemoguće.

Ministar odbrane je to kazao u vrijeme kada se izraelska Vlada suočava sa sve većim pritiskom čelnika pokreta za podršku naseljima, koji imaju značajan utjecaj na desničarsku koaliciju premijera Benjamina Netanyahua.

Netanyahu pokušava naći balans između njemu podjednako bitnih zahtjeva doseljenika i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je od njega zatražio da privremeno stopira takve projekte, jer pokušava naći načina da ponovo pokrene pregovore s Palestinskom samoupravom.

Niz planskih faza

Lieberman je rekao novinarima i ministrima da su od početka godine odobreni planovi za gradnju 8.345 domova na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući 3.066 koji su predviđeni za “trenutnu gradnju”.

Projekti gradnje naselja prođu kroz niz planskih faza prije konačnog odobrenja.

“Brojka za prvi dio 2017. je najviša od 1992. godine”, kazao je Lieberman.

Te cifre su slične onima koje je prošle sedmice objavila organizacija koja nadzire gradnju naselja Peace Now.

Ubrajajući planove i tendere, Peace Now je saopćio da je ove godine planirana gradnja 7.721 doma, što je gotovo trostruko više u odnosu za cijelu 2016. godinu, kada je odobreno 2.699 domova.

Peace Now nije mogao odmah saopćiti da li se slažu da su ovogodišnje cifre najviše od 1992. godine, izvijestila je agencija AFP.

Samo prošle sedmice je Izrael odobrio gradnju više od 3.000 naseljeničkih domova.

I dok se većina tih odnosi na postojeća naselja, neki će biti izgrađeni u prvom novom zvaničnom naselju u gotovo 25 godina, saopćio je Peace Now.

Prošlog mjeseca je Trump posjetio Izrael i Palestinu, sastavši se i s Netanyahuom i s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom dok pokušava postići, kako je kazao, “konačni sporazum”.

Duboki skepticizam

Ali, on nije ponudio detalje kako planira pokrenuti razgovore, a vlada duboki skepticizam da takav napor može imati šansu za uspjeh.

Naselja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom zakonu i glavna su prepreka za rješenje, jer su izgrađena na zemlji koju Palestinci vide kao dio njihove države u rješenju o dvije države.

Više od 600.000 izraelskih doseljenika živi na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, pored 2,9 miliona Palestinaca, zbog čega kritičari kažu da je malo vjerovatno postizanje rješenja o dvije države.

Izvor: Agencije