Talibani boravili u Kataru ‘na zahtjev Washingtona’

Cilj pregovora u Kataru bio je mir u Afganistanu, kaže Al Qahtani (Al Jazeera)

Talibani su borabili u Kataru na zahtjev Vlade Sjedinjenih Američkih Država, kazao je Al Jazeeri posebni izaslanik katarskog Ministarstva vanjskih poslova za borbu protiv terorizma.

Mutlaq Al Qahtani je kazao da je zaljevska zemlja ugostila talibane “na zahtjev američke vlade” i u okviru katarske “politike otvorenih vrata, kako bi se omogućili razgovori, kako bi se posredovalo i kako bi se postigao mir”.

On je dodao da Katar “omogućavao razgovore između Amerikanaca, talibana i Vlade Afganistana”.

Talibani su u Kataru 2013. otvorili svoj “politički ured”.

Al Qahtani je ovo kazao nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da je “Katar historijski bio finansijer terorizma na veoma viskom nivou”, što je optužba koju Katar negira.

Američki predsjednik nije pružio nikakav dokaz za svoje optužbe.

U petak je Trump pozvao Katar i druge zemlje regije da “učine više u borbi protiv terorizma i da to učine brže”.

Prekid veza

Američki predsjednik je time dao svoje mišljenje o aktuelnom diplomatskom sporu između Katara i Saudijske Arabije, UAE-a, Bahreina i drugih arapskih zemalja.

Saudijska Arabija i njeni saveznici su prekinuli veze sa Katarom, optuživši ga da “krije brojne teroriste i sektaške grupe”, što je tvrdnja koju su katarski zvaničnici više puta negirali i nazvali neutemeljenim.

Katar ističe da je lider u regiji u preventivnim aktivnostima u borbi protiv terorizma. To uključuje davanje nade mladima zapošljavanjem te obrazovanje stotina hiljada sirijskih izbjeglica te finansiranje društvenih programa kako bi se suprotstavilo agendama oružanih grupa.

“Na domaćem tlu, mi smo donijeli odgovarajuće zakone, imamo naše nacionalne odbore za borbu protiv terorizma i finansiranja terorizma. Mi također imamo plan preventivne akcije”, rekao je Al Qahtani.

On je dodao da se zemlja fokusira na “preventivne politike, napore da se riješe sukobi, korištenje naših ureda, napore da posredujemo u razumijevanju ljudi i civilizacija različitih vjera, suživot i toleranciju. Osim toga, dosta pažnje posvećuje se nezaposlenosti, jer mi vjerujemo da je nezaposlenost jedan od uzroka terorizma ili jedan od korijena nasilnog ekstremizma koji može prerasti u terorizam”.

Izvor: Al Jazeera