Irački premijer: Katarski novac za otkupninu je u našim rukama

Novac se nalazi u iračkoj Centralnoj banci, kaže Abadi (Reuters)

Irački premijer je odbacio tvrdnje saudijskih i emiratskih medija da je Katar platio 500 miliona dolara otkupnine šiitskim oružanim grupama u Iraku kako bi oslobodili 26 otetih katarskih lovaca, kazavši da je iračka vlada primila taj novac i da se on još nalazi u iračkoj Centralnoj banci.

“Da, primili smo novac [za otkupninu] i kontroliramo ta sredstva i trenutno ih još imamo položene u iračkoj Centralnoj banci”, rekao je irački premijer Haider al-Abadi u nedjelju u obraćanju Narodnim jedinicama za mobilizaciju, krovnoj organizaciji uglavnom šiitskih muslimanskih oružanih grupa koje imaju djelomičnu podršku države.

“Nikad nije isplaćen. Čuo sam u izvještajima raznih medijskih kuća da je novac podijeljen jednoj grupi ili drugoj, ali da budem jasan –  ovaj novac i dalje se čuva u našoj centralnoj banci”, dodao je Abadi u svom govoru, koji je prenosila iračka državna televizija.

Ovo otkriće je došlo sedmog dana blokade koju su Kataru nametnuli Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati,  te nakon što su i druge zemlje, uključujući Egipat, prekinule diplomatske veze sa Dohom zbog navodne podrške “terorizmu”.

Katar snažno odbacuje ove navode i ističe da je posvećen borbi protiv terorizma.

Katarska vlada je više puta negirala sve navode članica Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja (GCC), uključujući optužbe da je novac plaćen za oslobađanje Katarana otetih u Iraku otišao direktno u ruke oružanih grupam.

Novac za otkupninu

U aprilu je iračka vlada primila, kako se procjenjuje, 500 miliona dolara otkupnine koju je u zemlju donijela katarska delegacija.

U to vrijeme su objavljene izjave pripisane Al-Abadiju, koje su sugerirale da iračka vlada nije znala za planiranu isplatu, te da Katar nije planirao da novac završi u rukama iračkih vlasti.

Međutim, 26. aprila je katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani osporio izjave iračkog premijera, kazavši da je Katar “vrloiznenađen” Al-Abadijevim izjavama.

“U proteklih 15 mjeseci, dok su katarski lovci bili oteti, katarske vlasti su stalno bile u kontaktu sa iračkom vladom i nije bilo pozitivnog razvoja događaja osim u proteklih nekoliko sedmica – baš prije nego što su oslobođeni”, kazao je tada katarski ministar vanjskih poslova.

“Katarska vlada je koordinirala svaki detalj sa iračkim kolegama. Dobili smo više zahtjeva iračke vlade za sredstva tokom njihove misije da osiguraju oslobađanje talaca”, dodao je Al Thani.

“Dabudem jasan: novac za otkupninu je donesen u Irak uz odobrenje iračke vlade i otvoreno. Ako iračka vlada ne zna za ova sredstva, novac će biti vraćen u Katar”.

Uprkos ovom neslaganju o tome ko je trebao primiti novac za otkupninu, nijedna strana ne osporava da je novac u rukama iračke vlade od aprila.

Ali kampanja saudijskih i emiratskih medija da se poveže Katar sa “terorizmom” u vrijeme krize među zemljama GCC-a je nastavila da ponavlja tvrdnju da je novac za otkupninu u Iraku otišao direktno u ruke oružanih grupa koje su povezane i sa Al-Kaidom i Iranom.

Katarski lovci su oteti 16. decembra 2015, a bili su u zatočeništvu gotovo godinu i po.

I dalje nije poznato ko ih je oteo.

Izvor: Al Jazeera