Turska: Vojna baza u Kataru za sigurnost cijelog Zaljeva

Turska je odobrila hitno slanje novih vojnika u bazu u Kataru (AP)

Turska vojna baza u Kataru služi da doprinese sigurnosti cijele regije Zaljeva, a ne samo jednoj zaljevskoj državi, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

U zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom vanjskih poslova Bahreina, Khalidom bin Al Khalifom, Cavusoglu je kazao da će Turska nastaviti sa naporima za rješavanje krize u Zaljevu.

Cavusoglu je također rekao da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao bahreinskom ministru vanjskih poslova da bi se spor između Katara i drugih arapskih zemalja trebao riješiti do kraja svetog mjeseca ramazana.

Samo dva dana nakon što su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli diplomatske odnose s Katarom, zbog navodne podrške te zemlje “terorističkim organizacijama”, turski Parlament je ratificirao vojne sporazume koji omogućavaju Ankari da rasporedi vojnike u tursku vojnu bazu u Kataru. 

Katar snažno odbacuje navode susjednih država.

Prekinuti sankcije

Ranije je Erdogan u vezi s diplomatskom krizom istakao da nije ispravno izazivati nove napetosti u regiji.

On je poručio “braći u Zaljevu, liderima i narodu Zaljeva, da nema pobjednika u svađi među braćom, klevetama se ne može nigdje stići. Strana koja će pobijediti u ovoj svađi jesu oni koji se hrane nestabilnošću, tenzijama, krvlju i suzama naše regije”.

“Također imam specijalni zahtjev za saudijsku administraciju. Vi ste najveća i najmoćnija država u Zaljevu. Zovemo vas čuvarem svetih mjesta. Pogotovo vi trebate raditi za bratstvo, a ne netrpeljivost. Morate raditi na spajanju braće.”

“Kažem da to treba biti sasvim prekinuto”, rekao je Erdogan o blokadi Katara.

Bez podrške terorizmu

Erdogan je istakao da do danas nije vidio da Katar podržava terorizam, prenosi agencija Anadolija.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat objavili su u četvrtak listu 59 ljudi i 12 grupa, navodeći da imaju veze s Katarom i terorizmom.

“Svaki dan pojavi se neka nova vijest… Udruženja i fondacije koje u Kataru pružaju različite usluge proglašavaju se terorističkim organizacijama. Ne može to tako. Meni su poznate neke od tih fondacija. Znam za njih. Ja do danas nisam vidio da Katar pruža podršku terorizmu”, poručio je Erdogan.

Erdogan je istakao da Turska neće, kako je rekao, braći u Kataru okrenuti leđa.

Katar je odbacio optužbe o podršci pojedincima i grupama koje su zemlje predvođene Saudijskom Arabijom stavile na listu “terorista”.

Izvor: Al Jazeera i Agencije