May će formirati manjinsku vladu

Sjevernoirska Demokratska unionistička partija pristala je da sarađuje sa Konzervativnom partijom britanske premijerke Therese May na neformalnoj bazi u parlamentu, saopćeno je iz kabineta May.

DUP će podržavati konzervativnu manjinsku vladu Britanije u ključnim glasanjima, ali neće formirati formalno koaliciono partnerstvo, javlja Reuters.

May nije uspjela osvojiti većinu u Donjem domu britanskog parlamenta na izborima, koji su održani u četvrtak, osvojivši 318 od 326 neophodnih mjesta za većinu u parlamentu sa 650 mjesta.

Dogovor sa sjevernoirskom partijom i njenih 10 zastupnika, osigurat će May većinu sa kojom može raditi.

Ostavke bliskih saradnika

Ranije u subotu, dvoje bliskih saradnika britanske premijerke podnijeli su ostavke.

Kako je objavljeno na sajtu konzervativaca, ostavku je u petak dao Nick Timothy, jedan od šefova kabineta. Ostavku je podnijela i Fiona Hill.

“Razlog razočaravajućeg rezultata nije odsustvo podrške Theresi May i konzervativcima, već neočekivano povećanje podrške laburistima”, objavio je Timothy, prenio je Reuters.

Agencija AP navodi da mnogi konzervativci okrivljujuju Timothyja i Hill za lošu kampanju i nepopularnu izbornu platformu.

Na izborima su konzervativci osvojili 314 zastupničkih mjesta, laburisti 266, škotski SNP 34 i Liberalni demokrati 14 mjesta.

Izvor: Agencije