Gabriel: Blokada Katara mogla bi izazvati rat

Gabriel kaže da mora doći do smirivanja tenzija kako ne bi došlo do rata između zaljevskih zemalja (Reuters)

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorio je danas da bi spor između Katara i drugih arapskih država mogao dovesti do rata, dodavši kako vjeruje da još postoji šansa za smirivanje tenzija.

“Postoji opasnost da bi ovaj spor mogao dovesti do rata”, rekao je Gabriel za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, prenosi Reuters.

On je dodao da je zaoštravanje u odnosima bratskih naroda i susjedskih država u Zaljevu “dramatično”.

Uključiti sve zemlje u dijalog

Gabriel je naveo da je razgovarao ove sedmice sa kolegama iz Saudijske Arabije, Katara i Turske, Irana i Kuvajta nakon čega je zaključio koliko je situacija ozbiljna.

“Ali vjerujem da postoje i dobre šanse za napredak”, rekao je on.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas zabrinutost situacijom u Kataru, rekavši kako sve zaljevske zemlje, kao i Iran i Turska, moraju sarađivati kako bi se okončala kriza.

„Moramo znati da se političko rješenje sukoba, kao što se vidi u slučajevima Sirije, Libije i Iraka, neće desiti ako određeni igrači budu isključeni iz razgovora, a to uključuje Katar i Tursku i Iran”, rekla je Merkel tokom posjete Meksiku.

Njemačka kancelarka je kazala kako želi da se razumno održava regionalni balans moći i da sigurnost bude dio agende na sastanku lidera G20 u Hamburgu u julu. 

Katar strateški partner u borbi protiv terorizma

Ranije ove sedmice Gabriel se sastao sa katarskim ministrom vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thanijem u Njemačkoj.

Gabriel je tada pozvao da se ukine blokada Katara i pojačaju diplomatske aktivnosti. Dodao je i da Njemačka smatra Katar strateškim partnerom u borbi protiv terorizma.

„Njemačka će učiniti sve što može, zajedno sa svojim evropskim prijateljima kako bi se izbjegla eskalacija konflikta, i pomoglo da on što prije bude riješen. Tako bismo se fokusirali na stvarnog neprijatelja – teroriste ISIL-a. Mi moramo da se držimo zajedno u koaliciji protiv ISIL-a, a Katar je njen dio“, rekao je Gabriel.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su u ponedjeljak diplomatske odnose s Katarom, optužujući ga za finansiranje ekstremističkih grupa i Irana, dok su se i Jemen, vlada sa sjedištem na istoku Libije i Maldivi kasnije pridružili tim mjerama.

Katarske vlasti negiraju sve optužbe.

Izvor: Agencije