Brazilski predsjednik ostaje na dužnosti

Uz Temera, pod istragom za korupciju je trećina njegove vlade (AP)

Brazilski najviši  izborni sud odbacio je u petak slučaj koji je prijetio smjenom sadašnjeg šefa države Michela Temera zbog navodnog ilegalnog finansiranja predizborne kampanje 2014.

Suci su odbacili slučaj s četiri glasa “za” i tri protiv, čime je izbjegnuto poništenje izbora bivše predsjednice Dilme Rousseff i Temera koji joj je tada bio potpredsjednik, a koji je preuzeo dužnost predsjednika prošle godine u vrijeme najgore recesije u Brazilu.

Ova odluka neće okončati političku krizu u zemlji, jer je čelnik desnog centra pod odvojenom istragom saveznih tužitelja zbog korupcije.

“Ne možemo stalno mijenjati predsjednika, čak i ako narod to želi”, rekao je glavni sudac Gilmar Mendes.

Mendes, koji je podržao opoziv bivše predsjednice Rousseff, rekao je da zemlja ne može očekivati da će sud riješiti sadašnju političku krizu.

Mjere štednje

Sudska odluka pomoći će Temeru da zadrži ključne koalicijske saveznike koji će poduprijeti njegov paket mjera štednje u Kongresu.

Međutim, 76-godišnji Temer vjerovatno će se uskoro suočiti s optužnicom za korupciju i ometanje pravosuđa, jer je nudio novac za šutnju potencijalnom svjedoku podmićivanja. 

Mitom se trebalo kupiti šutnju Eduarda Cuhne, bivšeg predsjednika parlamenta koji je trenutno u zatvoru zbog umiješanosti u aferu Petrobras. Vrhovni sud odobrio je tu istragu predsjednika krajem prošlog mjeseca.

Uz Temera, pod istragom za korupciju je trećina njegove vlade kao i deseci moćnih kongresmena.

Izvor: Agencije