Antimuslimanski marševi u američkim gradovima

Antimuslimanska grupa planirala marševe u desecima američkih gradova (AP)

Gradovi širom Sjedinjenih Američkih Država pripremaju se za Nacionalni marš protiv šerijata, antimuslimansku kampanju na udaru kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava.

ACT for America, koju Južni centar za pravnu pomoć siromašnim (SPLC) opisuje kao najveću antimuslimansku grupu u SAD-u pozvao je na marševe u subotu u najmanje 28 gradova u više od 20 država.

Kontraprotesti su zakazani u Kaliforniji, New Yorku, Pennsylvaniji, Minnesoti, Washingtonu i Sjevernoj Karolini, između ostalih.

Na internetskim stranicama SPLC-a piše da je šerijat, odnosno islamski zakon, suprotstavljen ljudskim pravima i američkom Ustavu.

Osnivačica grupe Brigitte Gabriel, Amerikanka libanskog porijekla, u prošlosti je govorila da su Arapi „barbari“. Javno je podržavala američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U obraćanju proizraelskoj lobističkoj organizaciji 2007, Gabriel je rekla da Arapi „nemaju dušu“.

Konstantinos Antonopoulos/Al Jazeera

Predsjednik Trump, koji je tokom izborne kampanje obećao da će muslimanima zabraniti ulazak u zemlju, potpisao je dvije izvršne odredbe zabranjujući ulazak ljudima iz nekoliko većinski muslimanskih država otkako je preuzeo mandat prije manje od šest mjeseci.

Vrhovni sud razmatra zabrane, koje je do sada ukinulo nekoliko sudova.

Corey Saylor, glasnogovornik Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR) rekao je Al Jazeeri da skupovi poput Nacionalnog marša protiv šerijata doprinose „stvaranju atmosfere u kojoj se nasilje smatra dozvoljenim“.

SPLC kaže da su neonacističke i antivladine organizacije podržale marševe i planiraju sudjelovati.

Konstantinos Antonopoulos/Al Jazeera

U Batesvilleu u državi Arkansas, lokalni neonacista Billy Roper kaže da će on i njegovi saveznici organizirati okupljanje zajedno sa ACT for America.

Proud Boys, ultradesničarska nacionalistička grupa, također je promovirala antimuslimanske marševe.

Okupljanja se dešavaju nekoliko sedmica nakon što je Jeremy Christian (35) ubio dvije žene u vozu dok su ga pokušavale spriječiti kad je uznemiravao muslimanku u Portlandu u državi Oregon.

Konstantinos Antonopoulos/Al Jazeera

Izvor: Al Jazeera