Američki specijalci pomažu Filipinima protiv ISIL-a

Filipinska vojska vodi žestoke borbe sa grupom povezanoj s ISIL-om (Reuters)

Američke specijalne snage pomažu filipinskoj vojsci da prekine opsadu južnog grada Marawija na otoku Mindanau, koju su nametnuli borci povezani s grupom Islamska država Irak i Levant, rekao je za Reuters glasnogovornik američke ambasade u Manili.

Dosad nije bilo potvrde da američke snage pomažu u borbi za Marawi koja je ušla u treću sedmicu, prenosi Hina.

“Na zahtjev filipinske vlade, američke specijalne snage pomažu filipinskoj vojsci u operacijama u Marawiju…”, rekao je glasnogovornik dodajući da zbog sigurnosnih razloga ne može govoriti o tehničkim detaljima američke potpore operacijama filipinske vojske.

Najmanje 13 filipinskih marinaca je poginulo u petak u borbama za oslobađanje Marawija.

Ovu vijest je danas objavila filipinska vojska, dodavši da je 40 vojnika ranjeno u 16-satnoj borbi protiv članova grupe Maute.

Žestoke borbe

“Vođene su žestoke borbe od kuće do kuće između marinaca i lokalne terorističke grupe”, kazao je vojni glasnogovornik Jo-Ar Herrera.

On je kazao da su marinci, koji su učestvovali u operaciji oslobađanja 100 talaca grupe Maute, napadnuti improviziranim eksplozivnim napravama koje su detonirali borci te organizacije.

Zbog nasilja je većina stanovnika pobjegla s Marawija, njih gotovo 200.000, a preostalih 2.000 zateklo se u klopci, u zonama koje drže pobunjenici.

Sukobi u Marawiju izbili su nakon napada sigurnosnih snaga na skrovište u kojem se navodno krio Isnilon Hapilon, kojeg smatraju vođom ISIL-a za Filipine.

Za njegovu glavu Sjedinjene Američke Države raspisale su nagradu od pet miliona dolara. On je ujedno i jedan od vođa grupe Abu Sayyaf koja je na Filipinima specijalizirana za otmice.

Grupe Maute i Abu Sayyaf su javno obećale svoju odanost ISIL-u.

Izvor: Agencije