Trump odgodio odluku o premještanju ambasade u Jerusalem

Donald Trump nije spomenuo pitanje preseljenja ambasade tokom nedavne posjete Izraelu (Reuters)

Iako je američki predsjednik Donald Trump nekoliko puta izjavljivao da će Sjedinjene Američke Države premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, to se, barem za neko vrijeme, neće dogoditi.

Američka ambasada ostaje u Tel Avivu, barem za sada, javlja iz Washingtona Ivica Puljić, reporter Al Jazeere.

Trump, navodno, nije želio naljutiti Palestince na početku nastojanja da se pokrene bliskoistočni mirovni proces.

U oktobru 1995. godine američki Kongres usvojio je velikom većinom glasova zakon koji kaže da se američka ambasada u Izraelu treba nalaziti u Jerusalemu, priznajući tako taj grad kao glavni grad.

Rok ističe u ponoć

Međutim, već više od dva desetljeća klauzula o izuzeću omogućuje američkoj vladi da blokira provedbu tog zakona i svi dosadašnji predsjednici od kraja ‘90-tih to su i činili, odnosno svakih šest mjeseci potpisivali su tu klauzulu.

To je omogućilo Washingtonu da zadrži ambasadu u Tel Avivu.

Posljednji put potpis je stavio u decembru donedavni predsjednik SAD-a Barack Obama, nedugo prije nego je prepustio Bijelu kuću Trumpu.

Sljedeći rok ističe u četvrtak navečer, minut prije ponoći po istočnom američkom vremenu.

Osim o preseljenju američke ambasade u Jerusalem, Trump u završnom govoru u Izraelu nije spomenuo niti ilegalnu izgradnju židovskih naselja, niti državu Palestinu.

Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da je Izrael razočaran Trumpovom odlukom da odloži izmještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Držanje ambasade van prijestonice udaljava mir, jer se na taj način održava živom fantazijom Palestinaca da jevrejski narod i jevrejska država nemaju veze s Jerusalemom”, navodi se u saopćenju izraelske Vlade, prenosi AFP.

Netayahu je dodao da, iako je Izrael razočaran da ambasada neće biti izmještena za sada, cijeni izraženo prijateljstvo Trumpa prema Izraelu i njegovu posvećenost izmještanju ambasade.

S druge strane, palestinski lideri pozdravili su Trumpovu odluku, ocijenivši da ona “daje šansu miru”.

Bez međunarodnog priznanja

“To je u skladu s dugogodišnjom američkom politikom i međunarodnim konsenzusom i daje šansu miru. Spremni smo početi konsultacije s američkom administracijom. Ozbiljni smo i iskreni oko postizanja trajnog mira”, izjavio je palestinski ambasador u SAD-u Hassan Zomlot.

Strane ambasade trenutno imaju predstavništva u izraelskoj trgovačkoj prijestonici Tel Avivu, od kada je Izrael proglasio kontrolu nad kompletnim Jerusalimom.

Izrael je okupirao istočni dio Jerusalima i Zapadnu obalu 1967. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Ta zemlja tvrdi da je cijeli Jerusalem njena prijestolnica, dok Palestinci istočni dio grada vide kao prijestolnicu njihove buduće države.

Izvor: Agencije