SAD sankcionira dobavljače Pjongjanga

Sjeverna Koreja ispalila je prije nekoliko dana novi projektil u smjeru istoka (Reuters)

Sjedinjene Američke Države potvrdile su nove sankcije dobavljačima sjevernokorejskog nuklearnog programa koji su Ujedinjene nacije zabranile, a među kojima su dvije ruske kompanije i zvaničnik te zemlje.

“Ministarstvo finansija SAD-a uvodi sankcije za šest pravnih i tri fizička lica, kao odgovor na trenutni razvoj oružja za masovno uništenje u Sjevernoj Koreji i njeno stalno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, navodi se u saopćenju.

Tim će se sankcijama zamrznuti sva imovina i interesi pravnih i fizičkih lica koja su na meti sankcija, a Amerikancima zabraniti trgovanje s njima.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da ta zemlja priprema odgovor na američke sankcije, prenosi agencija RIA.

Rjabkov je ocijenio da taj potez ne doprinosi obnovi odnosa Moskve i Washingtona.

Sankcije se uvode ruskoj kompaniji Ardis-Bearings i njenom direktoru Igoru Mičurinu, koji dopremaju robu sjevernokorejskoj kompaniji Tangun, kažnjenoj još 2009. godine zbog umiješanosti u program naoružavanja Pjongjanga.

Osnivanje fiktivnih poduzeća

Sankcije će pogoditi i rusku naftnu kompaniju Independent Petroleum Company, koja je Sjevernoj Koreji isporučivala naftu i naftne proizvode vrijedne milion dolara, te njenu podružnicu AO NNK – Primornjefteprodukt.

Sankcioniran je i čelnik Koryo Banka i Koryo Credit Development Banka, kineski državljanin Ri Song-hyok, zbog osnivanja više fiktivnih poduzeća koja su isporučivala robu Sjevernoj Koreji i vodila finansijsko poslovanje u ime Pjongjanga.

“SAD će i dalje sankcionirati fizička i pravna lica koja finansiraju i podržavaju sjevernokorejske programe nuklearnog naoružavanja i balističkih projektila”, istakao je direktor Agencije za primjenu finansijskih sankcija pri Ministarstvu finansija SAD-a John E. Smith.

Smith poziva američke partnere da “i sami donesu dodatne mjere kako bi prekinuli izvore finansiranja” Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije