Rusija prijeti odgovorom na prisustvo NATO-a na Baltiku

Hiljade vojnika NATO-a i partnerskih zemalja izvode vježbe na kopnu i moru u srednjoj i istočnoj Evropi (EPA)

Ruski ambasador pri NATO-u Aleksandar Gruško izjavio je da će Rusija odgovoriti na jačanje vojnog prisustva Alijanse u njenim državama članicama koje se nalaze na ruskoj granici, kao što su Poljska i baltičke zemlje, prenosi Reuters.

Agencija navodi da su istočne članice NATO-a zatražile dodatne sigurnosne garancije nakon što je 2014. godine Rusija od Ukrajine pripojila poluotok Krim na Crnom moru i pružila podršku snagama koje se bore protiv trupa pod komandom Kijeva na istoku ove bivše sovjetske države.

“Zemlje NATO-a trebale bi shvatiti da svi ovi napori neće biti neprimijećeni što se nas tiče i neće ostati bez odgovora u smislu vojnog planiranja”, rekao je Gruško novinarima.

Reuters navodi da Rusija osnažuje svoje zapadno krilo dovođenjem novih divizija i optužuje Alijansu da predstavlja prijetnju po sigurnost Rusije usljed povećanog broja vojnih vježbi i postavljanja trupa na istočnom kraju NATO-a.

Velika vojna vježba kod Szczecina

“Ovakvim vojnim koracima, vojnim aktivnostima i vojnim jačanjem NATO stvara novu vojnu, sigurnosnu situaciju, koju mi ne možemo ignorirati, na koju bismo trebali odgovoriti našim vojnim instrumentima”, rekao je Gruško.

Hiljade vojnika NATO-a i partnerskih zemalja ovih dana izvode vježbe na kopnu i moru u srednjoj i istočnoj Evropi s ciljem da pokažu saradnju i sposobnost brzog reagiranja.

Gotovo 4.000 vojnika iz SAD-a i 14 država Evrope učestvuju u godišnjim vježbama, koje su počele u četvrtak u luci Szczecin na Baltičkom moru, prenosi AP.

Kao dio vježbi, bit će provedena potraga i borba protiv podmornica i morskih mina, korištenje zračne odbrane i desantnih trupa, kao i borba protiv mornaričkih plovila.

Izvor: Agencije