Putin: Rusija se obuzdati ne može

Gomilanje ruske vojske je odgovor na vanjske promjene, kaže Putin (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra kako je “rusofobija na Zapadu kontraproduktivna i da neće trajati dugo, jer šteti objema stranama”, no i poručio da “Rusija mora odgovoriti na nagomilavanje oružja drugih država”.

Po njemu, gomilanje ruske vojske je odgovor na vanjske promjene.

“Što se tiče gomilanja vojske na dalekom istoku Rusije i na Kurilskim otocima, to nije inicijativa Rusije, kao što je to u drugom dijelu svijeta – u Europi. NATO baze se sve više i više približavaju, incidenti su sve češći i moramo li sjediti nejaki i to promatrati? Ne, to neće biti slučaj i mi odgovaramo na pravi način. Ista stvar se događa na Istoku”, rekao je Putin na sastanku s direktorima svjetskih novinskih agencija.

Ukazuje i kako “navodni antiruski sentiment na Zapadu neće trajati predugo, niti zauvijek, s tim što mora doći do razumijevanja jer je to kontraproduktivno i šteti svima”.

‘Odgovoriti na izazove’

Putin je razgovarajući s novinarima na marginama ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu još rekao kako izgradnja raketnog sustava na Aljasci i u Južnoj Koreji predstavlja izazov za Rusiju na koji se mora odgovoriti povećanjem snaga u regiji.

Ranije je upozorio da pokušaji obuzdavanja Rusije neće uspjeti, ne uperivši prstom ni na jednu konkretnu državu, ali je naglasio da su postojali pokušaji povrede legitimnih ruskih interesa.

Ruski odnosi sa Zapadom na najnižoj su razini od razdoblja Hladnog rata zbog krize u Ukrajini. SAD i Europska unija su uveli sankcije Moskvi zbog aneksije Krima 2014. godine, kao i zbog podržavanja proruske pobune na istoku Ukrajine.

Po Putinovim riječima, ekonomske sankcije protiv Rusije nisu imale učinka, dodavši da predviđa kako će se trenutni razdori u odnosima smiriti.

Izvor: Agencije