Ponovo suzavac i sukobi u Venecueli

Ovakvi neredi skoro svakodnevno dešavaju na ulicama Karakasa, gdje demonstranti iz dana u dan pokušavaju doći do vladinih zgrada (Reuters)

Venecuelanske snage sigurnosti upotrijebile su vodene topove i suzavac kako bi rastjerale desetine hiljada opozicionih demonstranata koji su se uputili ka Ministarstvu vanjskih poslova u srijedu navečer, dok Organizacija američkih država (OAS) održava još jedan sastanak o krizi u toj južnoameričkoj državi.

Zahtjevajući izbore i slobodu za uhapšene aktiviste, ali i vanjsku humanitarnu pomoć, pristalice opozicije marširale su glavnom saobraćajnicom u prijestolnici Karakasu sa namjerom da stignu do zgrade Ministarstva koja se nalazi u centru grada, prenosi agencija Reuters.

Međutim, vojnici Nacionalne garde blokirali su im put i potisnuli ih suzavcem i vodenim topovima, dok su maskirani mladi demonstranti, kao odgovor, bacali kamenje i Molotovljeve koktele na njih.

Britanska agencija napominje kako se ovakvi neredi skoro svakodnevno dešavaju na ulicama Karakasa, gdje demonstranti iz dana u dan pokušavaju doći do vladinih zgrada.

Sastanak u Washingtonu

Dok na venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura raste međunarodni pritisak, ministri vanjskih poslova iz 34-članog bloka OAS-a sastaju se u Washingtonu gdje će razgovarati o situaciji u Venecueli.

Kada je taj sastanak najavljen prošlog mjeseca, Venecuela je saopćila kako se, u znak protesta, povlači iz OAS-a.

Maduro (54) optužuje opozicionare da ga pokušavaju nasilno zbaciti uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, slično puču iz 2002. protiv njegovog popularnog prethodnika Huga Chaveza.

Izvor: Agencije