Kritika Jordana zbog upada Izraelaca u Al-Aqsu

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja treće najsvetije mjesto (Arhiva)

Jordanski zvaničnici uputili su protestno pismo izraelskoj ambasadi u Ammanu u kojem optužuju izraelske vlasti zbog dozvoljavanja jevrejskim doseljenicima da upadaju u džamiju Al-Aqsa, izvještava državna novinska agencija Petra.

Jordanska vlada u pismu traži od izraelske da odmah zaustavi takva djela “agresije i provokacije” te da poštuje ulogu Jordana u zaštiti islamskih svetih mjesta u Jerusalemu.

Zvaničnici Jordana rekli su da je Izrael dozvolio da nekoliko grupa “radikalnih” jevrejskih naseljenika provaljuje u dvorište Al-Aqse od početka ove sedmice.

Smanjiti tenzije

U pismu se također navodi da takva djela štete odnosima između dviju zemalja i potkopavaju napore da se smanje tenzije i održi status quo u Al-Aqsi.

Prvi put nakon gotovo 50 godina okupacije Al-Aqse dvojica izraelskih vojnika salutirala su početkom maja nasuprot Kupoli na stijeni u dvorištu džamije, tvrdeći da se na tom mjestu nalazi hram.

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja treće najsvetije mjesto.

Jevreji, s druge strane, kompleks nazivaju Hramska gora i smatraju ga mjestom na kojem su se u drevnim vremenima nalazila dva jevrejska hrama.

Jevrejima je dozvoljen ulazak u Al-Aqsu, ali je molitva dozvoljena jedino muslimanima.

Bez međunarodnog priznanja

Jevreji se mogu moliti na Zapadnom zidu u Jerusalemu, poznatom kao Zid plača.

Oni tvrde da se na tom mjestu nekada nalazio jevrejski hram, koji su srušili Rimljani.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom rata na Bliskom istoku 1967. godine.

Naknadno je anektirao grad 1980. godine, nazvavši ga svojom prijestonicom, što međunarodna zajednica nikad nije priznala.

Izvor: Agencije