Izrael proširuje palestinske ovlasti na Zapadnoj obali

Bit će aktivirana zajednička ekonomska komisija te revidirani Pariski ekonomski protokoli (Reuters)
Bit će aktivirana zajednička ekonomska komisija te revidirani Pariski ekonomski protokoli (Reuters)

Izrael je pristao proširiti ovlasti palestinskih vlasti u Zoni C Zapadne obale, koja je pod punom vojnom i civilnom izraelskom kontrolom, izjavio je glasnogovornik Vlade Palestine Yousef al-Mahmoud.

Rekao je da se premijer Rami al-Hamdallah sastao u srijedu navečer s izraelskim ministrom finansija Mosheom Kahlonom u njegovom uredu u Ramallahu i da su raspravljali o političkim i pitanjima iz svakodnevnog života, prenosi agencija Fena.

Hamdallah je na sastanku, održanom u prisustvu ministra za civilna pitanja Husseina al-Sheikha, poručio Kahlonu da je pozicija palestinskog čelništva da je političko rješenje prioritet jer predstavlja suštinu svakog političkog procesa i da nema nikakvog ekonomskog rješenja, na koje pozivaju neki Izraelci.

Tokom sastanka dogovoreno je da granični prijelaz s Jordanom Al-Karama / Kralj Hussein / Allenby bude otvoren na neodređeno vrijeme za palestinske putnike, s izuzetkom petka i subote, od 20. juna do oktobra.

Prijelaz će tada biti otvoren neprekidno tokom 2018. godine.

Industrijska zona u Tarqumiyi

Također je dogovoreno da se aktivira zajednička ekonomska komisija, kao i da se revidiraju Pariski ekonomski protokoli potpisani između Izraela i palestinskih vlasti 1994. godine.

Dvojica zvaničnika usaglasila su se i o širenju ovlasti palestinskih vlasti na teritoriji Zapadne obale koju kontrolira Izrael i koja se naziva Zona C, posebno u vezi s gradnjom i planiranjem i ukidanjem rušenja palestinskih kuća i infrastrukture pod opravdanjem da su izgrađeni bez dozvole, rekao je Al-Mahmoud.

Dogovoreno je da se izgradi industrijska zona u Tarqumiyi u guvernatu Hebron, koja uključuje bescarinsku zonu i pumpe s gorivom i plinom.

Na sastanku je također raspravljano o izraelskim obavezama na osnovu potpisanih sporazuma, saopćio je glasnogovornik Vlade, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO