Izrael proširuje palestinske ovlasti na Zapadnoj obali

Bit će aktivirana zajednička ekonomska komisija te revidirani Pariski ekonomski protokoli (Reuters)

Izrael je pristao proširiti ovlasti palestinskih vlasti u Zoni C Zapadne obale, koja je pod punom vojnom i civilnom izraelskom kontrolom, izjavio je glasnogovornik Vlade Palestine Yousef al-Mahmoud.

Rekao je da se premijer Rami al-Hamdallah sastao u srijedu navečer s izraelskim ministrom finansija Mosheom Kahlonom u njegovom uredu u Ramallahu i da su raspravljali o političkim i pitanjima iz svakodnevnog života, prenosi agencija Fena.

Hamdallah je na sastanku, održanom u prisustvu ministra za civilna pitanja Husseina al-Sheikha, poručio Kahlonu da je pozicija palestinskog čelništva da je političko rješenje prioritet jer predstavlja suštinu svakog političkog procesa i da nema nikakvog ekonomskog rješenja, na koje pozivaju neki Izraelci.

Tokom sastanka dogovoreno je da granični prijelaz s Jordanom Al-Karama / Kralj Hussein / Allenby bude otvoren na neodređeno vrijeme za palestinske putnike, s izuzetkom petka i subote, od 20. juna do oktobra.

Prijelaz će tada biti otvoren neprekidno tokom 2018. godine.

Industrijska zona u Tarqumiyi

Također je dogovoreno da se aktivira zajednička ekonomska komisija, kao i da se revidiraju Pariski ekonomski protokoli potpisani između Izraela i palestinskih vlasti 1994. godine.

Dvojica zvaničnika usaglasila su se i o širenju ovlasti palestinskih vlasti na teritoriji Zapadne obale koju kontrolira Izrael i koja se naziva Zona C, posebno u vezi s gradnjom i planiranjem i ukidanjem rušenja palestinskih kuća i infrastrukture pod opravdanjem da su izgrađeni bez dozvole, rekao je Al-Mahmoud.

Dogovoreno je da se izgradi industrijska zona u Tarqumiyi u guvernatu Hebron, koja uključuje bescarinsku zonu i pumpe s gorivom i plinom.

Na sastanku je također raspravljano o izraelskim obavezama na osnovu potpisanih sporazuma, saopćio je glasnogovornik Vlade, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Izvor: Agencije