Greška pilota moguć uzrok pada aviona Tu-154

Među 92 stradale osobe bila su i 64 člana čuvenog Ansambla Aleksandrov i devet novinara (AP)

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako je završena istraga o avionskoj nesreći iz decembra 2016. godine, kada je 92 ljudi poginulo prilikom pada aviona Tu-154 u Crno more.

Komisija je zaključila kako bi uzrok nesreće mogli biti pogrešni postupci komandanta posade prilikom upravljanja aviona, prenose agencije.

„Komisija za istraživanje avionske nesreće u blizini aerodroma u Sočiju, koja se sastojala od stručnjaka Ministarstva odbrane Rusije, predstavnika Ministarstva saobraćaja Rusije, međudržavnog avijacionog komiteta, Ministarstva industrije i trgovine Rusije, kao i koncerna Tupoljev, završila je istragu o nesreći aviona Tu-154 koja se desila 25. decembra 2016. godine“, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane.

Pogibije članova ansambla

Stručnjaci su pažljivo analizirali sve okolnosti koje su dovele do nesreće i proučili tehničke parametre leta Tu-154 od trenutka polijetanja sa aerodroma u Sočiju.

„Istraga je pokazala kako bi uzrok incidenta mogao biti narušavanje prostorne orijentacije (svijest o situaciji) pilota aviona, koje su dovele do njegovih pogrešnih postupaka sa kontrolama aviona“, naglašava Ministarstvo.

Komisija nije pronašla narušavanje pravila punjenja aviona gorivom na aerodromu u Sočiju, utovara i ukrcavanja putnika, dodaje se u saopćenju.

Težina tereta u avionu iznosila je 152 kilograma.

Među stradalima su bila i 64 člana čuvenog Ansambla Aleksandrov i devet novinara.

Izvor: Agencije