Donald Trump odustaje od Pariskog sporazuma

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je u četvrtak da se Sjedinjene Američke Države povlače iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena.

Trump je rekao da će od danas SAD prekinuti primjenu svih neobavezujućih elemenata Pariskog sporazuma, prenosi Tanjug.

On je na konferenciji za novinare rekao da će SAD početi nove pregovore o vraćanju u Pariski sporazum ili ulasku u neki drugi sporazum o klimatskim promjenama.

“Ako možemo osigurati fer dogovor, to je u redu, a ako to ne možemo, i to je u redu”, rekao je američki predsjednik.

Prema njegovim riječima, Pariski sporazum stavlja Sjedinjene Američke Država u nepovoljan položaj u odnosu na druge zemlje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel opisala je ranije sporazum o klimatskim promjenama, postignut 2015. u Parizu, kao dogovor od “suštinskog značaja” i naglasila da je zadovoljna što i vlade mnogih drugih zemalja imaju isto mišljenje.

‘Potrebniji nego ikada’

Ona je rekla da će sačekati na odluku predsjednika SAD-a o tom sporazumu i istakla da će se Njemačka držati svojih obaveza predviđenih ugovorom, prenose agencije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres ranije je zatražio od Trumpa da ostane posvećen Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama iz 2015. godine, prenosi Fena.

Guterres je ususret izjašnjavanju američkog predsjednika o ovom pitanju rekao da je podrška najveće svjetske ekonomije presudna za ovaj sporazum.

U međuvremenu, čelnici Kine i Evropske unije spremaju se potpisati zajedničku izjavu kojom podržavaju Pariski sporazum, rekavši da je on “potrebniji nego ikada”.

U izjavi se navodi da rast temperatura negativno utječe na državnu sigurnost i povećava “društvenu i političku krhkost”, dok prelazak na čistu energiju znači stvaranje radnih mjesta i ekonomski rast.

Stubovi potpisivanja

Za vrijeme trajanja predsjedničkog mandata Baracka Obame Washington i Peking bili su stubovi potpisivanja sporazuma u decembru 2015, u okviru kojeg se više od 190 zemalja pod pokroviteljstvom UN-a obavezalo na ograničavanje globalnog zagrijavanja i smanjenje ispuštanja štetnih plinova, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, u petak će Kina u Briselu uz EU biti spremna potpisati zajedničku deklaraciju kako bi se “potvrdio njihov angažman prema historijskom sporazumu” iz Pariza i “ubrzala saradnja radi poboljšanja njegovog provođenja”, navodi se u nacrtu deklaracije.

Pariski sporazum postignut je 12. decembra 2015, a stupio je na snagu 4. oktobra 2016, nakon ratifikacije Evropske unije.

Cilj sporazuma jest da se rast globalne temperature, do kojeg dolazi usljed oslobađanja ugljičnog dioksida i drugih plinova procesom sagorijevanja fosilnih goriva, ograniči na manje od dva stepena Celzija u odnosu na predindustrijski period.

Serija događaja

Istupanje najveće svjetske ekonomije i drugog najvećeg emitera plinova s efektom staklenika iz Pariskog sporazuma neće utjecati na poništavanje ovog sporazuma, ali bi to moglo pokrenuti seriju događaja koji bi imali velike posljedice po čitavu planetu, piše New York Times.

Druge države, koje su se nevoljno priključile sporazumu, mogle bi također najaviti povlačenje ili minimizirati obećanja u vezi sa smanjenjem emisije štetnih plinova.

Najava da bi se SAD mogao povući iz Pariskog sporazuma zabrinula je evropske zvaničnike.

Evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič istakao je da je Evropa spremna preuzeti vodstvo.

Evropa spremna za vodstvo

“Imamo veoma snažnu ekonomsku osnovu, podršku naših građana i nastavit ćemo dalje. Ali, mislim da će ekonomski faktori u SAD-u na kraju prevladati nad potencijalnom političkom odlukom o povlačenju iz Pariskog sporazuma. Svejedno, Evropa je spremna preuzeti vodstvo”, rekao je on prije objavljivanja Trumpove odluke.

SAD će se sada priključiti Siriji i Nikaragvi, jedinim državama koje ne podržavaju sporazum.

Povlačenje SAD-a također će imati teške posljedice po sam sporazum, s obzirom na to da je SAD najveći emiter ugljičnog dioksida nakon Kine, a dobar dio sporazuma zasniva se na volji velikih zemalja da tu emisiju smanje, navodi Glas Amerike.

Izvor: Al Jazeera i agencije