Katar: Nema alternative Assadovom odlasku s vlasti

Specijalni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura upozorio da će ova bitka utjecati na milione civila (Reuters)

Katarski ministar vanjskih poslova rekao je da “sigurne zone” nisu zamjena za političku tranziciju u Siriji, dodavši da bi sirijski predsjednik Bashar al-Assad morao napustiti svoju poziciju u bilo kojem mirovnom dogovoru. 

Govoreći za Al Jazeeru u Washingtonu, Mohammed bin Abdurrahman al-Thani rekao je da su sigurne zone “korak ka dostizanju rješenja, a ne samo rješenje”. 

“Mora postojati jasna poruka da je politička tranzicija bazirana na deklaraciji iz Ženeve, koja završava s time da Bashar al-Assad i njegov režim napuštaju vlast i uspostavljaju se prijelazne vlasti”, rekao je Al-Thani. 

Staffan de Mistura, specijalni izaslanik UN-a za Siriju, rekao je da će se razgovori između Vlade Sirije i opozicije o završetku rata nastaviti u Ženevi 16. maja. 

De Mistura se nada da će se dogovorom postignutim u Astani prošle sedmice između Rusije, Irana i Turske uspostaviti sigurne zone pod sponzorstvom Rusije. 

Ruska rezolucija

U ponedjeljak je sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem rekao da UN ili druge “međunarodne snage” neće imati ulogu u tzv. sigurnim zonama, ali da je Rusija predvidjela posmatračku ulogu za svoju vojnu policiju. 

“Ne prihvatamo učešće UN-a ili međunarodnih snaga u nadgledanju dogovora”, rekao je. 

Rusija je jučer saopćila da je napravila prijedlog rezolucije za Vijeće sigurnosti UN-a kojim se podržava dogovor o sigurnim zonama. 

Izvor iz UN-a rekao je ruskoj agenciji Interfax da će se “glasanje o prijedlogu vjerovatno održati ove sedmice”. 

Rusija i regionalna sila Iran pomogle su Assadu da stekne vojnu prednost nad pobunjenicima, protiv kojih se bori šest godina. Rusija je vodila većinu nedavnih diplomatskih razgovora da se sukobi okončaju. 

Izvor: Al Jazeera i agencije