Bijela kuća odobrila naoružavanje Kurda

Raqqu, koju ISIL naziva prijestolnicom svog "halifata", trenutno opkoljavaju borci kurdske i sirijsko-arapske alijanse (Reuters)
Raqqu, koju ISIL naziva prijestolnicom svog "halifata", trenutno opkoljavaju borci kurdske i sirijsko-arapske alijanse (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump odobrio je snabdijevanje oružja kurdskim Jedinicama narodne odbrane (YPG) koje se bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, saopćio je zvaničnik SAD-a za AFP.

Davanje novca za “pružanje podrške YPG je odobreno”, saopćio je zvaničnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Kako on navodi, odobrenje važi odmah, ali će dostava oružja tek biti određena, prenosi Tanjug.

Problem da li naoružati Kurde bio je sporan za Trumpovu administraciju, jer je viđen kao potez koji će razbjesniti NATO saveznika, Tursku, navodi AFP.

Osvajanje Raqqe

Zvaničnik nije saopćio kakvo naoružanje će biti pruženo Kurdima, ali će biti korišteno za osvajanje uporišta ISIL-a, grada Raqqe u Siriji.

Raqqu, koju grupa Islamska država Irak i Levant naziva prijestolnicom svog “halifata”, trenutno opkoljavaju borci kurdske i sirijsko-arapske alijanse, a zvaničnici očekuju brutalnu borbu, navodi AFP.

Odluka da se naoružaju Kurdi saopćena je samo nekoliko sati prije nego što se šef Pentagona, James Mattis, sastao sa turskim zvaničnikom u Danskoj na samitu koalicije protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Kurdske jedinice kojima podršku pružaju Sjedinjene Američke Države napreduju protiv grupe ISIL u gradu Tabqa na sjeveroistoku Sirije. Već sedmicama ga drže pod opsadom. Tabka je 40-ak kilometara udaljena od Raqqe i posljednji je veći grad na putu ka tom glavnom uporištu ISIL-a u Siriji.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO