Video: Rusija testira napredni vojni helikopter

Izvor: [YouTube/Rostec]

Najnapredniji ruski mornarički helikopter Kamov Ka-52K završio je prvu fazu ispitivanja, potvrdio je proizvođač Russian Helicopters, dio državne korporacije Rostec.

„Ka-52K helikopteri su završili prvu fazu ispitivanja. Helikopteri trenutno borave u bazi Kamova gdje stručnjaci procjenjuju stanje i specifične sklopove nakon ispitivanja u teškim vremenskim uvjetima”, prenosi Defender, saopćila je kompanija.

Dva helikoptera Ka-52K sudjelovala su u ispitivanjima, navodi se u saopćenju.

Izvor: [YouTube/Ministarstvo odbrane Rusije]

„Helikopter ima jedinstvene karakteristike, međutim, jedno ispitivanje nije dovoljno da se u potpunosti dobiju rezultati kako se njegovi motori, sklopovi, avionika, upravljanje kontrola i naoružanje ponašaju u uvjetima na moru. Mi ćemo i dalje nastaviti s ispitivanjima koji uključuju i njihovo korištenje na nosačima aviona”, rekao je direktor prodaje Vladislav Savelyev.

Podrška desantu

Ka-52K se temelji na nizu mornaričkih helikopterskih platformi ruske mornarice: Ka-25, 27-Ka, Ka-29 i Ka-31. Helikopter je namijenjen za patrole, vatrenu podršku mornaričkog desanta te borbu protiv neprijateljskog desanta kako naprijed tako i po taktičkoj dubini.

Ka-52K razlikuje se od osnovne verzije po svojim skraćenim sklopivim krilima posebno razvijenim za nošenje teškog naoružanja, te mehanizma sklopivih lopatica rotora kojim osigurava smještaj ispod palube.

Posade su zaštićene u kabini, te mogu koristiti izbacivo sjedište za napuštanje helikoptera. Helikopter također ima sistem za spašavanje ljudi na moru.

Izvor: Agencije