SAD potvrdio smrt lidera ISIL-a u Afganistanu

Američka vojska bacila je 13. aprila svoju najveću nenuklearnu bombu na kompleks tunela, ubivši 94 borca ISIL-a (Reuters)

Lider oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Afganistanu ubijen je u operaciji afganistanskih specijalnih snaga u istočnoj provinciji Nangarhar prošlog mjeseca, potvrdili su američki zvaničnici.

Abdul Hasib, koji je izbran za vođu nakon što je Hafiz Saeed Khan poginuo u američkom napadu bespilotnom letjelicom, naredio je nekoliko velikih napada, uključujući onaj na vojnu bolnicu u Kabulu u martu, kada se nekoliko boraca prerušilo u ljekare.

Američki vojni zvaničnici ranije su rekli da će njegova smrt “značajno smanjiti” broj operacija ISIL-a i “pomoći u ostvarenju našeg cilja da ih uništimo u 2017. godini”.

Napad na bolnicu

Prošlog mjeseca glasnogovornik Pentagona rekao je da je Hasib vjerovatno ubijen tokom racije američkih i afganistanskih snaga u Nangarharu, kada su ubijena i dva američka vojnika.

Objekat je lociran u blizini kompleksa tunela gdje je američka vojska 13. aprila bacila svoju najveću nenuklearnu bombu, ubivši 94 borca ISIL-a.

Vlada Afganistana potvrdila je Hasibovu smrt 27. aprila.

“Naredio je napad na bolnicu sa 400 kreveta, u kojem su ubijeni i ranjeni naši brojni sunarodnjaci, žene. Vlada Afganistana posvećena je nastavku operacija protiv ISIL-a”, navodi se u saopćenju.

Lokalna podružnica ISIL-a, poznata i kao ISIL Khorasan (ISIL-K), po starom imenu za regiju koja uključuje i Afganistan, aktivna je od 2015. godine i bori se i protiv talibana i protiv afganistanskih i američkih snaga.

‘Velika pobjeda’

Vjeruje se da ima veze s ISIL-om u Iraku i Siriji, ali da su njegove operacije nezavisne.

“Ako je istina da su sigurnosne snage uspjele ubiti lidera ISIL-a u Afganistanu, to bi bila velika pobjeda, ali to ne znači da je to kraj ISIL-a ovdje”, izvještava reporter Al Jazeere Qais Azimy iz Kabula.

Pentagon procjenjuje da u Afganistanu djeluje približno 1.000 boraca ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Bez obzira na uvjeravanja, SAD riješio da produži ostanak u Afganistanu zbog vlastitih geopolitičkih interesa.

Mišljenje autora
Published On 11 May 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO