S. Koreja tvrdi da je žrtva terorizma SAD-a

Zaprepašćivanje zbog navodnih planova za ubistvo Kim Jong-una također je popraćeno i neuobičajeno velikim brojem prijetnji za odmazdu (Arhiva)

Nakon hapšenja dva američka predavača na univerzitetu i objavljujući, kako su kazali, razrađen plan CIA-e da izvrši atentat nad Kim Jong Unom, zvaničnici Sjeverne Koreje tvrde da je njihova zemlja žrtva terorizma iza kojeg stoji SAD.

Ovi navodi dolaze u trenutku kada Sjedinjene Države razmatraju da li da stave Sjevernu Koreju na listu sponzora terorizma, prenosi Fena.

Ali zaprepašćivanje zbog navodnih planova za ubistvo Kim Jong-una prošlog mjeseca također je popraćeno i neuobičajeno velikim brojem prijetnji za odmazdu.

Navodna zavjera

Državni mediji Sjeverne Koreje u nedjelju su saopćili da su vlasti prije dva dana “presrele” etničkog Koreanca sa državljanstvom SAD-a zbog nespecificiranih neprijateljskih akata protiv ove države.

Ova osoba je identificirana kao Kim Hak-song, uposlenik Univerziteta za nauku i tehnologiju u Pjongjangu.

Ovo hapšenje se desilo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja saopćila da je uhapsila predavača računovodstva sa istog univerziteta, po imenu Kim Sang-dok, također američkog državljana, zbog “neprijateljskih akata čiji je cilj rušenje” ove zemlje.

Nejasno je da li ova hapšenja imaju ikakve veze sa navodnom zavjerom, ali sa njima, broj uhapšenih američkih državljana u Sjevernoj Koreji je porastao na četiri, javlja AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministarstvo državne sigurnosti Sjeverne Koreje saopćilo je da je spriječilo plan američke Centralne obavještajne agencije i njenih južnokorejskih kolega da otruju sjevernokorejskog čelnika.

Published On 05 May 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO